Venäjällä tapettu lähes 75000 sikaa ASF:n vuoksi

16.08.2012

Puutteet tautisuojauksessa ovat aiheuttaneet heinä-elokuun vaihteessa parin viikon sisällä afrikkalaisen sikaruton leviämisen isoille sikatiloille Krasnodarskin ja Volgogradskajan alueella Etelä-Venäjällä. Yhteensä lähes 75000 sikaa on jouduttu lopettamaan taudinpurkauksen vuoksi.

Isoimmalla tilalla oli yhteensä 43386 sikaa ja toiseksi suurimmalla 15732. Lisäksi siat on lopetettu yhdestä yli 5000 sian sikalasta ja kahdesta yli 2000 sian yksiköstä. Yhteensä tauti todettiin kyseisenä ajanjaksona kymmenessä sikalassa ja lisäksi Novgorodin alueella yhdessä villisiassa.

Venäjän eläinlääkintöviranomaisten mukaan syy tartunnan leviämiseen saattaa olla rehun ryöstely isoilta sikatiloilta. Ihmiset käyvät varastamassa rehua takapihasioilleen omilla varusteillaan (kassit, jalkineet jne.), jolloin virus saattaa päästä kontaminoimaan rehun ja siirtymään isoihin yksiköihin.

Venäjän isojen sikatilojen tautisuojauksessa on muutenkin tarkastuksissa todettu puutteita. Käytännön toiminta ei vastaa ohjeistuksia mm. aitaamisen osalta.

© ETT ry