Varo lintuinfluenssaa!

11.11.2016

Tanskassakin tartuntaa

Korkeapatogeenista lintuinfluenssa H5N8 -virustartuntaa on todettu viime päivinä useissa Euroopan maassa kuolleena löydetyistä luonnonvaraisista linnuista. Tapauksia on tähän mennessä raportoitu Tanskasta, Hollannista, Saksasta, Puolasta, Unkarista, Itävallasta, Sveitsistä ja Kroatiasta. Virus on eristetty useista eri lintulajeista, kuten sorsista, joutsenista, hanhista ja lokeista.

Vesilinnut (ennen kaikkea ankat) ovat yleensä erittäin vastustuskykyisiä lintuinfluenssaviruksille ja voivat toimia siipikarjavirusten oireettomina levittäjinä. Nyt kyseessä olevan H5N8-tyypin virus on erittäin aggressiivinen, koska myös vesilintuja on sairastunut ja kuollut tartunnan saatuaan. Esim. Pohjois-Saksan Plönin alueelta on löydetty yli 200 kuollutta luonnonvaraista lintua.

Riski tuotantosiipikarjalle kasvaa - siipikarja sisälle!

Tuotantosiipikarjassa on tähän mennessä todettu H5N8-tyypin viruksen aiheuttamia tartuntoja Unkarissa ja Saksassa. Unkarissa tapauksia on ollut kahdella tilalla, joista ensimmäisellä oli n. 10 200 kalkkunaa ja toisella 21 500 ankkaa. Pohjois-Saksassa tartunta on vahvistettu pienellä kalkkunatilalla, jolla 18 lintua kuoli tartunnan saatuaan.

Siipikarjan sisälläpitomääräys on annettu koko Hollantia koskien ja Saksassa Schleswig-Holsteinin, Niedersachsenin ja Baden-Württembergin alueille. Myös Tanskan eläinlääkintöviranomaiset ovat eilen kehottaneet pitämään siipikarja sisätiloissa ja välttämään lintujen viemistä näyttelyihin ja muihin kokoontumisiin.

ETT ohjeet lintuinfluenssariskin hallitsemiseksi

  • ETT suosittelee pitämään kaiken siipikarjan sisätiloissa.
  • Tautisulkua on ehdottomasti käytettävä kaikissa siipikarjayksiköissä: jalkineiden ja suojavaatteiden vaihto heti ulko-ovella, mutta jalkineiden vaihto myös eri osastojen ja esim. munahuoneen ja eläintilojen välillä. Käsien pesu aina siipikarjayksikköön mentäessä. 
  • Kaikkien siipikarjatilalla kävijöiden on noudatettava tilakäyntiohjetta.
  • Rehut on suojattava luonnonvaraisilta linnuilta ja jyrsijöiltä, samoin kuin ilmastointikanavat verkoilla.
  • Siipikarjan kontakteja luonnonvaraisiin lintuihin on vältettävä kaikin mahdollisin tavoin: ei luonnonvaraisten lintujen ruokintaa siipikarjayksikön läheisyydessä!

 

Mitä teet, jos löydät kuolleita villilintuja?

Luonnonvaraisten vesilintujen joukkosairastumisista tai -kuolemista tulee heti ilmoittaa kunnan- tai läänineläinlääkärille. Virkaeläinlääkäri huolehtii tarvittavien näytteiden lähettämisestä Eviraan.

Lue Eviran tiedote

Reagoi nopeasti siipikarjan oireisiin!

Kaikkiin epäilyttäviin oireisiin, kuten muninnanlaskuun, hengitystieoireisiin tai rehun/vedenkulutuksen poikkeamiin, on välittömästi reagoitava, otettava yhteyttä eläinlääkäriin ja toimitettava lintuja tutkittavaksi Eviraan. Tätä edellyttää myös ns. lintuinfluenssa-asetus, jonka mukaan tuottaja on velvollinen ilmoittamaan eläinlääkärille esim. seuraavista oireista:

  • Rehun ja veden kulutuksen pieneneminen yli 20 prosentilla
  • Munantuotannon pieneneminen yli viidellä prosentilla yli kahden päivän ajaksi; tai
  • Kuolleisuuden nousu yli kolmeen prosenttiin viikossa
© ETT ry