Varo laittomasti tuotuja lintuja!

23.05.2013

Viime viikolla tulli on pysäyttänyt yhden erän broileriuntuvikkoja, jotka yritettiin tuoda laittomasti maahan Virosta. Vastaavanlaisia lintuja on kuitenkin jaettu kymmenille harrastajille myös viime viikonlopun aikana. Evira varoittaa tiedotteessaan tällaisesta laittomasta toiminnasta. Todennäköisesti suurin osa harrastajista ei ole tiennyt syyllistyvänsä hankkimaan laittomasti maahantuotuja lintuja.

Harrastajille myydyt broileriuntuvikot eivät elinkeinon selvityksen mukaan ole peräisin kotimaasta. Koska niiden alkuperää - ja siten myös tautitilannetta - ei tunneta, ne aiheuttavat riskin niin harrastajien omille linnuille kuin myös pahimmassa tapauksessa lähistöllä sijaitseville siipikarjayksiköille.

Ammattimainen siipikarjatuotanto minimoi tautiriskit tuonnissa noudattamalla yhdessä sovittuja, ETT ry:n antamia tuontiohjeita karanteeni- ja tutkimuskäytäntöineen virallisten tuontimääräysten lisäksi. Harrastesektorin vastuuttomat toimijat vaarantavat Suomen siipikarjan hyvän terveystilanteen ja pilaavat myös vastuullisesti toimivien harrastajien maineen.

Eviran ohje harrastesiipikarjan tuontiin

© ETT ry