Uusia IB-tapauksia ilmi harrastekanaloissa

04.05.2011

IB:tä eli kanojen tarttuva keuhkoputkentulehdusta on löytynyt uusia tapauksia harrastekanaloista. Yhteensä tartunta on todettu tähän mennessä 12 eri kanalan näytteistä. Näistä vain yksi on ollut isompi munintakanala (11 700 kanaa) ja kaikki muut pieniä harraste- eli ns. takapihakanaloita. Kyseisillä tartunnan saaneilla harrastekanaloilla on ollut yhteys toisiinsa kanojen myynnin/oston kautta.

Evira päivittää nyt ajankohtaisen tilanteen verkkosivuilleen taulukkona:

Ajankohtainen IB-tilanne

Lintuharrastajien keskuudessa kanojen osto ja myynti on ollut erittäin vilkasta, ja lisää kontaktitiloja on tutkimusten alla. Valitettavasti kanoja edelleenkin kaupitellaan esimerkiksi Internetissä erilaisilla myyntipalstoilla. Vastuulliset siipikarjaharrastajat sen sijaan ovat keskeyttäneet lintujen siirrot tilojen välillä selvitysten ajaksi.

 

Siipikarjatilan tautisuojaus on nyt ehdottoman tärkeää:

  • Poikaset hankitaan vain siipikarjan terveystarkkailuun kuuluvilta tiloilta.
  • Henkilöliikenne rajoitetaan välttämättömimpiin kävijöihin.
  • Tautisulun oikeaoppinen käyttö on nyt välttämätöntä (eri vaatteet ja jalkineet kanalassa ja sen ulkopuolella; huomioidaan myös, ettei viedä taudinaiheuttajia esim. jalkineissa munahuoneen lattialta kanalaan).
  • Kaikkea kontaktia tuotanto- ja harrastesiipikarjan sekä eri harrastesiipikarjatilojen välillä on vältettävä.
  • Jos kanoilla todetaan epäilyttäviä oireita, kuten muninnanlaskua, munanlaadun muutoksia (esim. pehmeäkuoriset munat, vetinen valkuainen), hengitystieoireita tai poikkeavaa kuolleisuutta, epäilystä ilmoitetaan välittömästi eläinlääkärille ja munapakkaamolle. Munien toimittaminen pakkaamoon keskeytetään tartunnan leviämisen estämiseksi, kunnes tilanne on tutkimuksin selvitetty.

 

 

© ETT ry