Uusi tautiuhka- siitossikojen kauttakulkuliikennettä kaavaillaan Suomen kautta Venäjälle

28.02.2014

Afrikkalaisen sikaruton löytyminen Liettuasta ja Puolasta on vaikeuttanut myös  siitossikojen maakuljetusta Venäjälle. Siitoseläinkauppa mm. Hollannista ja Tanskasta  on merkittävää, vuositasolla kyse on kymmenistä tuhansista eläimistä.

Alan toimijat ovat hakemassa uusia reittejä mm. Ruotsin ja Suomen kautta Venäjälle. Eläinkuljetussäädösten mukaan eläimiä ei saa kuljettaa yhtäjaksoisesti kuin 24 tuntia, tämän jälkeen ne on välillä purettava auton kyydistä väliaikaiseen lepopaikkaan syömään, juomaan ja lepäämään. Kansainväliset yritykset hakevat Suomesta sikaloita Naantalin ja Venäjän rajan väliseltä alueelta em. lepopaikoiksi.

Elävien sikojen kontrolloimaton ja jatkuva kauttakulku Suomen kautta Venäjälle muodostaisi selkeän tautiuhan, vaikka toiminta täyttäisi lainsäädännön vaatimukset. Mikäli kauttakulkuliikenteen välityksellä maahamme leviäisi uusia tauteja, näiden kustannukset lankeaisivat tuottajien maksettavaksi.

ETT toivoo, että tuottajat ja muut tahot pidättäytyvät yhteistyöstä kansainvälisen toimijan kanssa ja raportoisivat ETT:lle, mikäli asia konkretisoituu.

© ETT ry