Tuotantoeläimet kesälemmikkeinä

06.06.2016

Kesä tuo mukanaan kesäkanat, -possut ja -lampaat, eli tuotantoeläinten pidon harraste-eläiminä.Harrastajien on hyvä muistaa, että yksittäisiäkin, lemmikkeinä pidettäviä tuotantoeläimiä koskevat samat määräykset ja ohjeet esim. rekisteröinnin ja kirjanpidon osalta kuin ammattimaistakin tuotantoa. Harrastajien tulee myös huomioida niin eläinten hyvinvointiin kuin esim. tarttuvien tautien ennaltaehkäisyyn ja vastustukseen liittyvät ohjeistukset.

Muistilistat:

Kesäpossu (ETT)

  • Afrikkalainen sikarutto on todellinen riski!
    • Evira muistuttaa sikatilojen suojaamisesta Itä-Suomessa:
      On mahdollista, että Suomen itärajan yli kulkevat villisiat tuovat tartunnan Suomeen ja siksi kaikki suora tai epäsuora kosketus luonnonvaraisten villisikojen ja kotieläiminä pidettävien sikaeläinten välillä esimerkiksi laidunten tai rehun välityksellä on pyrittävä estämään. Alue, jossa villisiat todennäköisimmin kulkevat Venäjältä rajan yli Suomen puolelle, ulottuu Eviran arvion mukaan Virolahdelta Lieksan pohjoisrajalle asti. Evira suosittaa, että kesysiat pidettäisiin kokonaan sisätiloissa sadan kilometrin säteellä itärajasta. Tarhatut villisiat olisi suositeltavaa suojata vähintään kaksinkertaisilla aidoilla, jotka ovat niin hyvin perustettuja, vankkoja ja korkeita, etteivät villisiat pääse niistä läpi.

 

Kesäkana (Evira)

  • Ulkoilevilla linnuilla on huomattavasti sisällä kasvatettavia suurempi riski saada esim. lintuinfluenssatartunta. Muista suojata ulkoilevat linnut luonnonvaraisilta linnuilta!

 

Kesälammas (Evira)

© ETT ry