Toinen IB-tapaus harrastekanalassa Virroilla

21.04.2011

Kanojen tarttuvaa keuhkoputkentulehdusta (Infectious Bronchitis eli IB) on todettu harrastekanalassa Virroilla. Tilalla oli kuollut kaksi kanaa, joilla oli ollut hengitystieoireita. Kuolleet linnut toimitettiin tutkittavaksi Eviraan, jossa tartunta vahvistettiin. Ensimmäisestä IB-tartunnasta Evira tiedotti 15.4. ja se todettiin eteläsuomalaisessa kanalassa. Tartuntatiloille ei saa tuoda eikä niiltä saa viedä pois siipikarjaa. Rajoitukset ovat voimassa kunnes voidaan varmistua, ettei tartunnan leviämisen vaaraa enää ole.

IB:n aiheuttaja on koronavirus. Mahdollisesta tartunnanlähteestä ei vielä ole tietoa. Toistaiseksi tapauksella ei tiedetä olevan yhteyttä viime viikolla todettuun IB-tapaukseen, mutta selvitykset ovat vielä kesken. Tapausten johdosta Evira on käynnistänyt tutkimukset tartunnan mahdollisesta esiintymisestä muilla siipikarjatiloilla.

IB ei tartu ihmiseen. IB on yleinen tauti maailmanlaajuisesti aiheuttaen tappioita sekä munan- että broilerituotannolle. Maailmalla tautia vastustetaan rokotuksin.

IB ei ole Suomessa tällä hetkellä virallisesti vastustettava eläintauti, vaan välittömästi ilmoitettava muu tarttuva tauti.

Jos linnuissa on hengitystieoireita, muninnan laskua tai munien epämuotoisuutta, tulee ottaa yhteyttä paikalliseen kunnaneläinlääkäriin.

Lisätietoja:
http://www.evira.fi/portal/fi/elaimet/elainten_terveys_ja_elaintaudit/elaintaudit/siipikarja/ib_eli_tarttuva_keuhkoputkentulehdus/
http://www.ett.fi/tarttuvat_taudit/siipikarjan_tarttuvat_taudit/ib

Evira:
Päivikki Perko-Mäkelä, puh. 0400 287 536,  päivikki.perko-makela@evira.fi
Heli Kallio, puh. 050 405 5776, heli.kallio@evira.fi
Miia Kauremaa, puh. 0400 318 510, miia.kauremaa@evira.fi

ETT:
Hannele Nauholz, puh: (06) 412 6999 tai hannele.nauholz@ett.fi

 

 

© ETT ry