Suomen oltava valmiudessa sikaruton varalta

08.03.2012

Afrikkalaisen sikaruton (ASF) löytyminen Karjalan alueelta läheltä Suomen rajaa antaa aiheen valmiustason nostoon entisestään myös Suomessa. Vaikka venäläiset ovatkin nyt esittäneet taudinpurkauksen mahdolliseksi syyksi paikallisesta sairaalasta ja päiväkodista peräisin olevan ruokajätteen syöttämisen sioille, on leviämisriski myös alueellisesti ilmeinen. Kaukasuksen alueella Etelä-Venäjällä tartunta on päässyt leviämään laajasti, ja sen voidaankin katsoa olevan alueella jo endeeminen (kotoperäinen).

Suomen rajan läheisyydestä löytynyt afrikkalainen sikarutto on herättänyt myös kansainvälistä huomiota. Mm. The PigSite.com raportoi siitä sivuillaan.

Valko-Venäjän ASF-harjoitus (ProMED-mail 05 Mar 2012, African swine fever - Belarus: susp, RFI) on myös aiheuttanut hämmennystä, ja esim. naapurimaa Ukraina on huolissaan tilanteesta. Valko-Venäjä on raportoinut hävittäneensä ja polttaneensa yhden kylän kaikki siat harjoituksen puitteissa, jonka tarkoituksena oli testata maan valmiutta taudin varalta.

 

© ETT ry