Sorsanmetsästys alkaa - muista tautiriskit!

16.08.2013

Sorsanmetsästyksen alkaessa jälleen 20.8. Eläintautien torjuntayhdistys ETT ry haluaa muistuttaa metsästäjiä vesilintuihin liittyvistä tautiriskeistä.  Vesilinnut, esim. sorsat, ankat ja hanhet, saattavat olla useiden siipikarjan tautien piileviä kantajia ilman, että ne osoittaisivat minkäänlaisia taudin oireita. Villilinnut ovat erittäin vastustuskykyisiä monille taudinaiheuttajille, jotka kuitenkin saattavat tuotantosiipikarjaan levittyään aiheuttaa sairastumisia ja suuria tappioita. Tällaisista taudeista vakavimpia ovat esim. lintuinfluenssa ja Newcastlen tauti.

Ongelmana ovat viime vuosina olleet myös useiden tautien matalapatogeeniset muodot, jotka kuitenkin saattavat muuttua mutaatioiden kautta korkeapatogeenisiksi ja sairastuttaa suuria lintumääriä. Tällaisia matalan taudinaiheuttamiskyvyn omaavia viruksia löytyy laajalle levinneinä juuri villilinnuista. Myöskään mahdollista salmonellariskiä ei pidä vesilintujen yhteydessä unohtaa.

Sorsanmetsästykseen lähtevien onkin hyvä palauttaa mieliin varotoimenpiteet, joilla tartuntojen leviäminen vesilinnuista tuotantosiipikarjaan voidaan estää. Erityisen tärkeää tämä on vesilinnustusta harrastaville siipikarjatilallisille tai muille, jotka esim. ammattinsa kautta ovat suorassa kontaktissa siipikarjaan (rehusektori, eläinlääkärit jne.).

Muista sorsanmetsästyksessä:

•    Käsiteltyäsi vesilintuja pese ja desinfioi kätesi huolellisesti
•    Älä koskaan käytä samoja vaatteita tai jalkineita metsästyksessä ja
     tuotantosiipikarjayksikössä
•    Hävitä suolistus-, kynimis- ym. jätteet asiallisesti hautaamalla tai
     polttamalla, älä jätä niitä villilintujen, jyrsijöiden yms. ulottuville
•    Muista ehdottomasti tautisulun käyttö siipikarjayksikössä!

© ETT ry