Siipikarjan tarttuvaa keuhkoputkentulehdusta on todettu eteläsuomalaisessa kanalassa

15.04.2011

Siipikarjan tarttuvaa keuhkoputkentulehdusta (Infectious Bronchitis eli IB) on todettu eteläsuomalaisessa munintakanalassa. Tapaus tuli ilmi tilan otettua yhteyttä eläinlääkintäviranomaisiin sen jälkeen, kun kanoissa oli havaittu tarttuvalle taudille tyypillisiä oireita kuten muninnanlaskua, munien laatumuutoksia ja hengitystieoireita. Tartunta vahvistui Evirassa tehdyissä tutkimuksissa.

Tartuntatilalle ei saa tuoda eikä sieltä saa viedä pois siipikarjaa. Rajoitukset ovat voimassa kunnes voidaan varmistua, ettei tartunta leviä tilalta muualle. Mahdollisesta tartunnanlähteestä ei vielä ole tietoa.

IB-tauti ei tartu ihmiseen.

IB:n aiheuttaja on koronavirus. Se on levinnyt maailmanlaajuisesti aiheuttaen sekä munan- että broilerituotannolle suuria tappioita. Maailmalla tautia vastustetaan rokotuksin. Suomessa kliinisiä oireita aiheuttavia tautitapauksia on todettu viimeksi 1970-luvulla.

IB ei ole Suomessa nykyisen lainsäädännön mukaan virallisesti vastustettava eläintauti, mutta epäily taudista edellyttää välitöntä ilmoittamista eläinlääkintöviranomaisille. Elinkeino on kuitenkin sopinut IB:n vastustamisesta vapaaehtoisesti elinkeinon käytettävissä olevin keinoin siipikarjan maahantuonnin yhteydessä sekä IB-tautia epäiltäessä tai todettaessa tiloilla.

Lisää aiheesta:

IB (Infectious Bronchitis) eli tarttuva keuhkoputken tulehdus (Evira)

IB (Infectious Bronchitis) eli tarttuva keuhkoputkentulehdus (ETT)

Lisätietoja:
Eläinlääkäri Päivikki Perko-Mäkelä, Evira, p. 020 77 25413
Eläinlääkäri Hannele Nauholz, ETT, p. (06) 412 6999

 

© ETT ry