Salmonellatartunnat Suomessa harvinaisia

21.01.2016

Salmonellatartunnan riski on Suomessa edelleen vähäinen verrattuna moniin muihin maihin. Nollatoleranssi niin rehuissa kuin tuotantoeläintiloillakin varmistaa kotimaisten elintarvikkeiden turvallisuutta. Tämä vaatii päivittäistä ennaltaehkäisevää työtä niin rehualan toimijoilta kuin kotieläintuotannoltakin.

Zoonoosikeskuksen mukaan vuonna 2014 Suomessa raportoitiin 1622 ihmisten salmonelloositapausta, joista valtaosalla sairastumista edelsi ulkomaan matka. Kotimaisia tartuntoja oli 295 (n. 18 % kaikista tartunnoista).  Salmonellan esiintyvyys Suomen tuotantoeläimissä oli myös vuonna 2014 kansallisen tavoitteen mukainen, eli alle 1 %.

ETT kerää tietoa tuotantoeläintiloilla esiintyvistä salmonellatartunnoista ja ohjaa suurta osaa näiden saneerauksesta. Vuonna 2015 salmonellatartuntaa esiintyi yhteensä 13 nautatilalla, neljässä sikalassa (joista kolme kuului samaan tartuntatapaukseen), kahdessa broilerikasvattamossa ja yhdessä munintakanalassa.

Salmonellatilanne vuonna 2015 (nauta-, sika- ja siipikarjatilat)

© ETT ry