Saksassa nyt myös matalapatogeeninen H7-lintuinfluenssa

03.03.2015

Neuenwaldessa, Cuxhavenin alueella Luoteis-Saksassa on todettu kalkkunoilla H7N7-virustyypin matalapatogeeninen lintuinfluenssa.

Linnuilla (23 500 kalkkunaa, joista 10 % oireita ja 100 lintua kuollut) oli hengitystieoireita, jotka eivät parantuneet lääkityksellä. Jatkotutkimukset veri- ja sivelynäyttein paljastivat kyseessä olevan H7-tyypin lintuinfluenssaviruksen.

H7-tyypin matalapatogeeninen lintuinfluenssa voi esintyä kalkkunoilla melko lieväoireisena. Koska virus kalkkunasta toiseen tai johonkin muuhun lintuun levitessään voi kuitenkin muuntua korkeapatogeeniseksi, kaikki tartunnan saaneen parven linnut lopetetaan.

Tartuntatilan ympärille muodostetulla 1-1,5 km levyisellä rajoitusalueella sijaitsee kahdeksan pientä siipikarjayksikköä, joissa on yhteensä 62 kanaa, 112 ankkaa ja 25 hanhea.Mahdollisia rekisteröimättömiä siipikarjan pitopaikkoja on kehoitettu viipymättä ilmoittamaan lintujen pidosta. Rajoitusalueen yksiköt tullaan tutkimaan lintuinfluenssan varalta.

H7-tyypin matalapatogeenista lintuinfluenssaa on esiintynyt Saksassa viimeksi vuonna 2013.

2014-2015 Saksassa todettiin H5N8-tyypin korkeapatogeenista lintuinfluenssaa kalkkuna- ja ankkakasvattamoissa (4 eri tilaa), yhdessä eläintarhassa sekä luonnonvaraisilla linnuilla.

© ETT ry