Saksassa harkitaan sakkorangaistusta siipikarjan ulkoilukieltoa rikkoneelle

01.02.2017

Regensburgin alueella Saksassa ilmenneen ensimmäisen siipikarjatilan lintuinfluenssatapauksen johdosta omistajalle harkitaan sakkorangaistusta.

Pienen harrasteyksikön pitäjä oli pitänyt vesilintujaan ulkona siitä huolimatta, että alueella oli voimassa siipikarjan sisälläpitomääräys lintuinfluenssariskin vuoksi. Tilan 34 kanaa, ankkaa, hanhea ja joutsenta jouduttiin lopettamaan niillä ilmenneen korkeapatogeenisen lintuinfluenssa H5N8 -tartunnan vuoksi.

Kolmen kilometrin säteellä kyseisestä tilasta on yhteensä 72 siipikarjan pitopaikkaa, jotka kaikki tutkitaan nyt lintuinfluenssan varalta. Riippuen tartunnan mahdollisesta laajuudesta määräyksiä rikkonutta siipikarjan pitäjää voi odottaa maksimissaan jopa 30 000 € suuruinen sakkorangaistus (tahallinen tai piittaamaton määräysten noudattamatta jättäminen).

Saksan uusin H5N8-tapaus isossa munintakanalassa

Eilen vahvistui korkeapatogeeninen lintuinfluenssa H5 -tapaus Mecklenburg-Vorpommernin alueella Schwanheidessa Saksan koillisosassa. Kyseessä on munintakanala, jossa on 106 000 kanaa. Viruksen tarkempi tyypitys on vielä kesken.

Vaara ei ole ohi!

Neue Osnabrücker Zeitungin haastattelussa Friedrich Loeffler -Institutin puheenjohtaja Thomas Mettenleiter on kertonut, että vaikka Euroopassa tiedetään esiintyneen lintuinfluenssaa vuodesta 1878, ei Saksassa ole aiemmin nähty näin laajaa epidemiaa. Nähtävissä ei myöskään ole, milloin tartunta alkaa laantua. „Eine Prognose wäre Kaffeesatzleserei" (ennustaminen olisi kahvinporoista lukemista), sanoo Mettenleiter. Hänen mukaansa "vaara ohi" -merkkiä ei voida antaa.

H5N8-viruksen lisäksi Saksassa on nyt todettu uusi korkeapatogeeninen virustyyppi, H5N5. Kummankaan tyypin lintuinfluenssaviruksen ei kuitenkaan tiedetä tarttuneen ihmiseen.

© ETT ry