Saksan EHEC-epidemian lähde edelleen epäselvä

09.06.2011

Saksassa on tähän päivään mennessä sairastunut EHEC O104:H4 -bakteerin aiheuttaman epidemian puitteissa yhteensä 2648 ihmistä, joista 689:llä tauti on edennyt HUS (hemolyyttis-ureeminen syndrooma) -asteelle. Yhteensä 24 ihmistä on kuollut tartunnan seurauksena. Kyseessä on historian suurin EHEC- ja HUS-epidemia.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että sairastumiset aiheuttanut EHEC O104:H4 -bakteeri sisältää kahden aikaisemmin tunnetun EHEC-bakteerin ominaisuuksia. Lisäksi sillä on uudenlaisia resistenssiominaisuuksia. Tällaista sairastuttamisominaisuuksien yhdistymistä ja uusien resistenssigeenien ilmestymistä ei ole aikaisemmin todettu E. coli -bakteereilla.

Todennäköisimpänä tartunnanlähteenä pidetään tällä hetkellä erilaisia kasviksia, lähinnä saksalaisia ituja, koska epidemiologisen selvityksen pohjalta on tullut esiin vahvoja viitteitä niiden mahdollisesta osuudesta tartuntaan. Taudinaiheuttajan osoittaminen iduista ei kuitenkaan ole tähän mennessä onnistunut.

Edelleen suurin osa nyt sairastuneista on aikuisia naisia, mikä poikkeaa täysin tyypillisestä EHEC-infektion kohderyhmästä (useimmiten HUS-syndrooman saavat alle 18-vuotiaat tai vanhukset).

Saksankielistä lisätietoa: Robert Koch -Institut

© ETT ry