Ranskassa rajuin toimin lintuinfluenssaa vastaan

10.01.2017

Korkeapatogeeninen lintuinfluenssa H5N8 on levinyt joukuussa laajasti Lounais-Ranskassa. Alueella on runsaasti Foie Gras-, eli ankan- ja hanhenmaksan tuotantoa. Lintuinfluenssatartunta on levinnyt kymmenille tiloille, ja n. 300 000 lintua on jouduttu lopettamaan tartunnan saaneilla tiloilla. Ranskassa on todettu viime vuonna myös H5N1-, H5N2- ja H5N9-tyypin korkeapatogeenisia lintuinfluenssatapauksia.

Ranskan maatalousministeriö on nyt päättänyt, että määrätyllä alueella lopetetaan n. 800 000 ulkoilevaa ankkaa ja hanhea lintuinfluenssan leviämisen estämiseksi. Lopetusmääräys koskee kaikkia tiloja 10 km säteellä tartuntatiloista. Lopetukset aloitettiin 5. tammikuuta, ja urakan arvioidaan päättyvän 20. tammikuuta mennessä.

Samalla alueella Ranskassa oli jo vuonna 2015 ongelmia lintuinfluenssan kanssa. Maan siipikarjatuotteiden viennille H5N8-tyypin lintuinfluenssan leviäminen on kova kolaus, koska ilman sitä Ranska olisi saanut joulukuun alussa 2016 jälleen lintuinfluenssavapaan maan statuksen ja pystynyt pitkän tauon jälkeen jatkamaan vientiä kolmansiin maihin.

© ETT ry