Puolassa löydetty afrikkalaista sikaruttoa villisiasta

18.02.2014

Puolan maatalousministeriö on ilmoittanut maanantaina 17.2.2014, että Puolan alueelta kuolleena löydetystä villisiasta on todettu afrikkalainen sikarutto -tartunta. Asiasta uutisoi esim. ITAR-TASS.

Kuollut villisika oli löydetty maan itäosasta (Szudzialowon alueelta) vain 900 m päästä Valko-Venäjän rajalta. 13.2. otetut näytteet ovat nyt osoittaneet villisian kantaneen ASF-virusta.

Vain pari viikkoa aikaisemmin Liettuan alueella todettiin afrikkalaista sikaruttoa kahdella eri alueella villisioissa. Venäjä on tämän jälkeen kieltänyt sikojen ja sianlihan tuonnin EU:n alueelta.

Puolassa on yli 11 miljoonaa sikaa, ja villisikakanta on n. 250 000 yksilöä. Sikatilojen määrä on myös suuri, n. 300 000, joista suurin osa on pieniä yksiköitä. Puolassa on tehostettu viime vuosina ennaltaehkäisevää toimintaa, mm. vuodesta 2011 lähtien on monitoroitu 40 km leveää vyöhykettä itärajalla  afrikkalaisen sikaruton varalta. Eläinlääkintöviranomaiset tekevät yhteistyötä mm. metsästäjien ja rajavartioinnin kanssa.

© ETT ry