Puola ryhtyy rakentamaan aitaa suojaksi afrikkalaiselta sikarutolta

27.09.2017

Puolassa suunnitellaan aidan rakentamista maan itärajalle afrikkalaisen sikaruton jatkuvan leviämisuhkan vähentämiseksi. Puolan valtiovarainministeriö on näyttänyt vihreää valoa aidan rakentamisen rahoitukselle. Asiasta uutisoi mm. Topagrar.com.

Tiedotusvälineiden mukaan tarkoitukseen varataan Puolassa noin 31 miljoonaa euroa. Ukrainan ja Valkovenäjän rajalle suunnitteilla olevan 729 kilometrin aidan tarkoituksena on lopettaa mahdollisen ASF-tartunnan saaneiden villisikojen siirtyminen Puolan alueelle ja tartunnan edelleen leviäminen maan villisikakantaan.

Euroopan komission mukaan ASF-tartunta on osoitettu Puolassa tänä vuonna 335 villisiassa ja 76 tuotanto/kotisikalassa 21. syyskuuta mennessä. Kaikki tapaukset on todettu maan itäosissa.

Venäjän ongelmat jatkuvat

Afrikkalainen sikarutto -ongelma on jatkunut myös Venäjällä. Syyskuun alussa ASF-taudinpurkaus oli suuressa Rusagron tuotantoyksikössä Belgorodin alueella Ukrainan rajalla. Kaikkiaan noin 17 000 sikaa jouduttiin lopettamaan.

Kyseinen tuotantoyksikkö on yksi Belgorodin alueella sijaitsevan Rusagro-ryhmän 24 tuotantolaitoksesta, jotka tuottavat yhteensä noin 85 000 tonnia sianlihaa vuodessa. ASF ei ole aiemmin vaikuttanut alueeseen, joka on Venäjän sianlihantuotannon pääalue. Siellä pidetään Topagrarin tiedon mukaan yli 20 prosenttia maan kaupallisesti tuotetuista sioista. Venäjän suurimman sianlihantuottajan Miratorg Holdingin edustaja on kertonut pelkäävänsä, että Venäjän vientimaiden asettamat tuontirajoitukset saattavat vahingoittaa vakavasti maan sianlihan vientiä.

Tsekin aitarakennelma toiminut tähän saakka

Afrikkalaisen sikaruton levittyä kesäkuussa Tsekin tasavaltaan tartunta-alueeksi määritellyn Zlínin alueen ympärille pystytettiin kymmeniä kilometrejä pitkä sähköaita. Aidattu alue on n. 40 km2 kokoinen. Kaikki Tsekin tämän jälkeen raportoimat uudet ASF-tapaukset ovat olleet villisioissa aidan sisäpuolella (mm. 6 tartunnan saanutta villisikaa syyskuun aikana).

© ETT ry