PRRS levisi Sveitsiin tuontisperman mukana

07.12.2012

Marraskuun lopulla otetussa rutiininäytteessä on saksalaisella karjuasemalla todettu akuutti PRRS-tartunta. Sveitsissä ja Liechtensteinissa on asetettu 28.11.2012 rajoittavien määräysten alaiseksi 26 sikalaa, joihin oli tuotu karjunspermaa kyseiseltä asemalta Saksasta. 

72 tuontispermalla siemennettyä emakkoa viideltä eri tilalta lopetettiin heti varotoimena. Näistä kolmen tilan emakoilla todettiin PRRS-tartunta. Kun näiden kolmen sikalan muut eläimet tutkittiin, todettiin yhdellä tilalla tartunnan levinneen myös muihin (ei siemennettyihin) sikoihin. Tämän tilan kaikki 1200 sikaa on teurastettu (emakot) tai lopetettu (porsaat).

Muiden tilojen tutkimukset jatkuvat rajoittavien määräysten alaisena. Samoin tutkitaan ne kontaktitilat, joille sikoja oli ehditty toimittaa kyseisiltä tiloilta ennen rajoittavien määräysten antamista.

Tähän astiset tutkimukset eivät viittaa siihen, että tartunta olisi levinnyt yllämainittujen tilojen lisäksi muihin sikaloihin. Nyt selvitetään kuitenkin myös sitä, onko PRRS-virusta sisältävää karjunspermaa voinut tulla jo aikaisemmin samalta asemalta Sveitsiin. Sveitsissä annettiin 5.12.2012 asetus, joka kieltää siansperman, -alkioiden ja munasolujen tuonnin maahan tammikuun 2013 loppuun saakka.

Jo tammikuulla 2012 kolmella PRRS-vapaaksi sertifioidulla saksalaisella karjuasemalla ilmeni PRRS-tartunta. PRRS-tulos vasta-ainetestillä antaa lähinnä tilakohtaisen diagnoosin, kun taas yksittäisten sikojen tulokset eri vasta-ainetesteillä saattavat vaihdella. Tämä osoittaa, että alueella, jossa PRRS on yleinen, yksiköiden täydellistä PRRS-vapautta ei käytännössä voida taata.

© ETT ry