PED aiheuttaa suuria ongelmia USA:n sianlihantuotannolle

16.01.2014

Ripulia kaikenikäisille sioille aiheuttava Porcine Epidemic Diarrhea eli PED on levinnyt USA:ssa jo 22 osavaltion alueelle. Kyseessä on erittäin voimakkaasti tautia aiheuttava (virulentti) virustyyppi, joka saattaa aiheuttaa jopa 100 %:n kuolleisuutta. Sen on arvioitu USA:ssa aiheuttaneen tähän mennessä 1-4 miljoonan sian kuoleman, mutta tarkkoja lukuja ei ole saatavissa.

USA:n kylmän ja kostean talven pelätään edelleen edesauttavan PED-viruksen leviämistä. Nyt ennustetaankin maan sianlihan tuotannon mahdollisesti vielä laskevan kevään ja kesän aikana entisestään.

Virustutkijat ovat todenneet USA:n PED-viruksen olevan lähes identtisen Kiinassa aiemmin laajalle levinneen virustyypin kanssa. On esitetty epäilyä, että virus olisi levinnyt Amerikkaan Kiinasta kivennäisrehujen mukana.

PED-taudinkuvaus:

Porcine Epidemic Diarrhea

 

Ennaltaehkäisy tärkeintä!

PED-riski on huomioitava, jos käydään tilavierailulla ulkomaisissa sikaloissa, erityisesti USA:ssa ja Kiinassa, missä esiintyy viruksen virulenttia muotoa. PED-virusta esiintyy lievemmässä muodossaan kuitenkin myös useissa Euroopan maissa, kuten Virossa.

Kertakäyttöisten suojavarusteiden käyttö tilavierailulla ja 48 tunnin -säännön noudattaminen ennen suomalaiseen sikalaan menoa matkan jälkeen on ehdottoman tärkeää. Kaikki sikalavierailulla käytetyt vaatteet on pestävä väh. 60°C ja jalkineet puhdistettava ja desinfioitava, mikäli niitä ei hävitetä matkakohteessa tilavierailun jälkeen. Saunassa käynti matkalta palattua on hyvä keino ennaltaehkäistä tartuntojen leviämistä ihmisen itsensä välityksellä.

© ETT ry