Opas kotitarvekanaloiden tautisuojaukseen

23.05.2017

Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelija Annika Petman on laatinut opinnäytetyönään ohjeistuksen kotitarvekanaloiden tautisuojaukseen yhteistyössä ETT ry:n kanssa. Opas soveltuu hyvin kaikkeen pienimuotoiseen siipikarjan pitoon, olipa se sitten kotitarve-, suoramyynti- tai harrastetoimintaa.

Ohjeistus tautisuojauksen toteuttamiseksi kotitarvekanaloille
Tautisuojaus ja tarttuvat taudit

Annika Petmanin tiivistelmä tautisuojauksesta:

PIKAOHJE KOTITARVEKANALAN PITÄJILLE

Kanojen pitäjällä on vastuu niiden hyvinvoinnista. Tarttuvien tautien ennaltaehkäisy on helpompaa kuin sairauksien saneeraaminen. Tarttuvien tautien torjunta tautisuojauksen keinoin ei vaadi suuria investointeja. Hyvät päivittäiset rutiinit ja eläinten tarkkailu säännöllisesti parantaa tautisuojaa. Tärkeintä on kanalan pitäjän asenne ja motivaatio terveiden eläimien pitämiseksi. Yhteistyön tekeminen tarttuvan taudin epäilyn yhteydessä eläinlääkärin kanssa minimoi riskin taudin leviämiseksi ja mahdollistaa tarkan diagnoosin saamisen.

ELÄINLIIKENNE
Minimoi eläinliikenne. Hanki uusi eläinaines siitosmunina tai untuvikkoina. Eläinten ostajalla on oikeus esittää myyjälle kysymyksiä eläinten terveydestä. Ostajana voit myös vaatia salmonellan tutkituttamista ja terveystarkkailuohjelmaan kuulumista. Toteuta terveystarkkailuohjelmaa (Evira) ja tutki parvesi salmonellan varalta säännöllisesti. Pidä uusille linnuille karanteeni. Älä pidä useita eri lintulajeja, keskity yhteen lajiin.

REHUT JA KUIVIKKEET
Säilytä rehut tiiviissä astioissa. Älä ruoki lintuja auringonkukansiemenillä salmonellariskin vuoksi. Vaihda kanalan kuivikkeet säännöllisesti. Säilytä kuivikkeet siten, että luonnonlinnut eivät pääse kosketuksiin niiden kanssa.

HENKILÖLIIKENNE
Pese kädet saippualla ja lämpimällä vedellä ennen ja jälkeen kanalassa käynnin. Huolehdi myös vierailijoiden käsihygieniasta. Tarjoa vierailijoille kenkäsuojat tai saappaat. Ulkomailla käynnin jälkeen odota 48 tuntia ennen kanalaan menoa. Sauno ja pese matkalla mukana olleet vaatteet sekä desinfioi kengät.

HAITTAELÄIMET
Pidä kanalan seinustat vapaina kasvillisuudesta. Torju jyrsijöitä säännöllisesti. Älä ruoki luonnonvaraisia lintuja kanalan läheisyydessä. Järjestä kanojen ruokailu ulkoillessa kanalan sisälle.

TERVEYSTARKKAILU
Huolehdi kanalan ja sen ympäristön yleisestä siisteydestä. Testaa parvi salmonellan varalta säännöllisesti. On suositeltavaa kuulua terveystarkkailuohjelmaan (Evira) ja ottaa terveystarkkailunäytteet ohjelman mukaisesti. Epäilyttävien oireiden esiintyessä ota yhteys eläinlääkäriin. Tutkituta sairaat ja kuolleet linnut Evirassa. Rekisteröidy siipikarjan pitäjäksi ja rekisteröi pitopaikkasi kuntasi maaseutuelinkeino-viranomaiselle.

© ETT ry