Newcastlen tauti iski taas ruotsalaiskanalaan

16.10.2017

Ruotsissa on ilmennyt jo toinen Newcastlen tauti (ND) -tapaus tänä syksynä. Linköpingin ulkopuolella sijaitsevassa 14 000 kanan munintakanalassa todetun ND-tartunnan vuoksi kaikki tilan linnut lopetetaan ja tilan ympärille muodostetaan 3 km säteelle suojavyöhyke ja 10 km säteelle valvontavyöhyke, kertoo Jordbruksverket tiedotteessaan.

Lantbrukets Affärstidning ATL:n uutisen mukaan vyöhykkeiden sisään jää kymmenkunta muuta siipikarjatilaa ja mahdollisesti myös harrastesiipikarjaa.

Tartunnan levittäjiksi ATL:n haastattelema Jordbruksverketin edustaja epäilee luonnonvaraisia lintuja, joiden muuttoaika on meneillään. Tilan tautisuojaus on viranomaistahon mukaan hyvin hoidettu.

Edellinen ND-tapaus oli Ruotsissa elokuun puolivälin jälkeen, kun tartunta todettiin 4 000 kanan yksikössä Kalmarissa.

Lintujen syysmuutto on riskiaikaa!

Tilatason tautisuojaus siipikarjatiloilla on syytä hoitaa erityisen huolellisesti lintujen syysmuuton aikaan. Newcastlen taudin ohella myös esim. lintuinfluenssariski on korkeimmillaan, kun muuttavassa lintupopulaatiossa on paljon nuoria, tartunnalle alttiita yksilöitä. Varsinkaan vesilinnut saattavat olla täysin oireettomia, vaikka kantaisivatkin kyseisiä tauteja aiheuttavia, helposti leviäviä viruksia.

Korkeapatogeeninen lintuinfluenssavirus H5N8 aiheutti poikkeuksellisen paljon taudin oireita ja kuolleisuutta luonnonvaraisilla linnuilla Euroopassa viime talven ja kevään aikana. Suomessa ensimmäiset tapaukset todettiin marras-joulukuun vaihteessa 2016 tukkasotkilla.

                              Käytä tautisulkua oikein siipikarjatiloilla

© ETT ry