Mycoplasma bovis -tartuntaa vasikoissa Suomessa

28.11.2012

Mycoplasma bovis -bakteeri on löytynyt ensimmäistä kertaa Suomessa. Bakteeritartunta todettiin vasikkakasvattamossa Pohjois-Savossa. Sairastuneilla 4-6-viikon ikäisillä vasikoilla oli selvät kliiniset keuhkotulehduksen oireet. Mykoplasman lisäksi vasikoista löytyi myös keuhkotulehdusta aiheuttava Pasteurella multocida -bakteeri. M. bovis -tartunnan lähteistä ja levinneisyydestä ei ole vielä tietoa. 

Ruotsissa M.Bovista on tavattu kolmelta tilalta. Mycoplasma bovis on maailmanlaajuisesti yksi tärkeimmistä ja yleisimmistä naudan hengitystietulehdusten aiheuttajista. Hengitystietulehdusten lisäksi se aiheuttaa muun muassa nivel-, korva- ja silmätulehdusta sekä luomisia. Se on myös tärkeä utaretulehduksen aiheuttaja. Epäiltäessä mykoplasmaa tulee olla yhteydessä eläinlääkäriin ja ryhtyä näytteenottoon.

Mykoplasmatartunta altistaa eläimiä muille keuhkotulehdusbakteereille ja siten helposti lisää sairastavuutta ja antibioottien käyttöä. Bakteerin ikäviin ominaisuuksiin kuuluu, että tartuntaa on käytännössä mahdoton hävittää eläinpopulaatiosta, johon se on kerran levinnyt. M. bovis kehittää helposti antibioottiresistenssiä eläimiä lääkittäessä. Rokotteita ei ole saatavilla.

Mycoplasma bovis leviää tilalta toiselle oireettomien tartunnan kantajaeläinten välityksellä. Eläimestä toiseen se leviää kosketuksessa, pisaratartuntana ja myös eläinten kanssa kosketuksessa olleiden esineiden välityksellä. Bakteeri säilyy viileässä ja kosteassa ympäristössä kuukausia, kuivuus, lämpö ja valo tappavat sen nopeasti.

 ETT ry ryhtyy ETU-asiantuntijaryhmien kanssa yhteistyössä toimenpiteisiin taudin rajoittaiseksi ja levinneisyyden selvittämiseksi, sekä ohjeistaa eläinkauppaa ja eläinliikennettä.

 Lisätietoa www.evira.fi / ajankohtaista tai näytteenotto

 

Taudin kuvaus toisaalla sivuillamme www.ett.fi / tarttuvat taudit / nautojen tarttuvat taudit / Mykoplasma bovis

 

 

© ETT ry