Muista lintuinfluenssariski - siipikarja sisään kevätmuuton ajaksi!

05.03.2019

Tanskassa lintuinfluenssaa

Helmikuun lopussa todettiin Tanskassa matalapatogeeninen H5-tyypin lintuinfluenssatartunta luomukanalassa.Oireettomat kanat tutkittiin Tanskan lintuinfluenssaseurantaohjelman puitteissa. 

Terndrupissa Pohjois-Tanskassa sijaitsevassa pitopaikassa oli n. 7000 luomumunintakanaa, jotka on nyt kaikki hävitetty tartunnan leviämisen estämiseksi.

     

Aiemmin tammikuussa Tanska raportoi kahdesta luonnonvaraisesta linnusta (merikotkia) löytyneen korkeapatogeenisen H5N6 -lintuinfluenssaviruksen aiheuttama tartunta.

Venäjällä runsaasti H5N8-tapauksia

Venäjällä on esiintynyt viime kesästä lähtien korkeapatogeenista H5N8-tyypin lintuinfluenssaa yli 80 tilalla siipikarjassa. Suurin osa tiloista on ollut pieniä, mutta viidellä tartuntatilalla on ollut satoja tuhansia lintuja. Yhteensä tartunnan vuoksi on kuollut tai lopetettu n. 2,35 milj. lintua.

     
                                                                                  Lähde: OIE

 

Suomessa siipikarjan ulkonapitokielto voimassa taas maaliskuun alusta

Suomessa siipikarja suojataan luonnonvaraisten lintujen kevätmuuton aikaan maalis-toukokuussa pitämällä linnut sisällä. Tämä perustuu maa- ja metsätalousministeriön asetukseen varotoimenpiteistä lintuinfluenssan leviämisen ehkäisemiseksi luonnonvaraisten ja kotieläiminä pidettävien lintujen välillä (MMMa 814/2017).

Lue Ruokaviraston tiedote 28.2.2019

© ETT ry