MRSA-bakteeria esiintyy suomalaisessa siassa, mutta ei myytävässä sianlihassa

19.05.2017

Evira kartoittaa meneillään olevassa seurantatutkimuksessaan monelle antibiootille vastustuskykyisen Staphylococcus aureus -bakteerin (MRSA) esiintymistä sianlihassa ja teuraaksi menevissä sioissa. MRSA:ta on tähän mennessä löytynyt vain yhdestä prosentista tutkituista lihanäytteistä, joten sika-MRSA ei ole riski kuluttajalle.

Vuonna 2009-2010 MRSA-bakteeria todettiin noin neljänneksessä tutkittuja teuraseriä ja nyt maaliskuun 2017 loppuun mennessä tutkitut näytteet osoittavat, että 78 prosentissa tutkituista teuraseristä on esiintynyt MRSA-bakteeria.

MRSA:n yleistyminen on maailmalla yhdistetty antibioottien ja sinkkioksidin käyttöön. MRSA-tartunta on sioilla oireeton ja eläimet voivat kantaa bakteeria ihollaan ja limakalvoilla. Bakteeri leviää helposti eläimestä toiseen ja tilalta toiselle joko eläinten siirtojen tai ihmisten mukana. Suomessa käytetään eurooppalaisittain verrattuna erittäin vähän antibiootteja sikojen sairauksien hoidossa ja sinkkioksidia käytetään vieroitusripulin ehkäisyssä vähän. Suomessa sikatilojen tautisuojaus ja eläinliikenne pyritään hoitamaan niin, ettei tartuntoja siirry tilalta toiselle eläinten tai ihmisten välityksellä.

MRSA-bakteereja voi esiintyä myös terveiden ihmisen iholla ja nenän limakalvolla aiheuttaen mahdollisesti rikkoutuneella ihoalueella tai leikkaushaavoissa tulehduksia. MRSA-bakteerista esiintyy useita eri tyyppejä ja Suomessa ihmisillä tavataan sioilla esiintyviä MRSA-tyyppejä erittäin harvoin. Normaalin teurastushygienian toteutuminen varmistaa, ettei MRSA:ta pääse kulkeutumaan sianlihaan. Teurastusprosessissa sianruhoista poistetaan karvat kuuman veden ja liekin avulla, jolloin samalla suurin osa iholla esiintyvistä bakteereista tuhoutuu – myös MRSA-bakteerit.

Evira on laatinut ohjeen, kuinka sikatiloilla työskentelevien ihmisten tulisi ottaa huomioon MRSA-tartunnan riski. Oleellista MRSA-tartunnalta suojautumisessa on suojavaatteiden ja -käsineiden käyttö sekä käsihygienia: kädet on syytä pestä huolellisesti sekä eläintiloihin tullessa että sieltä poistuttaessa.

Käynnissä on myös hanke, jossa selvitetään sikatiloilla ja teurastamoissa työskentelevien ihmisten suojau-tumiskäytäntöjä MRSA:n varalta. Hankkeessa ovat mukana Evira, Työterveyslaitos ja THL.

Eviran uutinen 17.5.2017

Eviran ohje sikatiloille 2015

MRSA-työsuojeluhanke

© ETT ry