Moskovan alueella lintuinfluenssaa - virallinen vahvistus puuttuu

09.03.2017

Useat mediat ovat uutisoineet uutistoimisto Interfaxin tiedottaneen, että kahdella siipikarjatilalla Moskovan läheisyydessä (Sergijew-Possad ja Schtscholkowo, Mosovasta koilliseen) olisi jouduttu lopettamaan yhteensä 500 000 lintua lintuinfluenssan vuoksi. Toisella tiloista (Smena) kerrotaan olleen n. 250 000 lintua, joista n. 6000 oli kuollut muutaman päivän sisällä. Uutiset eivät kerro tarkemmin, minkälaisesta siipikarjatuotannosta on kyse.

Joidenkin tietolähteiden mukaan kysessä olisi korkeapatogeeninen H5N8-tyypin lintuinfluenssavirus, kun taas Rosselkhoznadzorin mukaan viruksen tyypitys olisi vielä kesken. Moskovan alueen viranomaiset ovat myöntäneet, että kyseessä saattaa olla laajempikin epidemia alueella, ja että tartunnan kuriin saamiseksi mahdollisesti jouduttaisiin lopettamaan vielä 400 000 - 4 miljoonaa lintua. Virallista raporttia Venäjä ei ole tapauksesta antanut Maailman eläintautijärjestö OIE:lle.

Kun samanaikaisesti Venäjälläkin on meneillään ihmisten influenssakausi, tiedotteiden mukaan myös sairastuneiden ihmisten yhteyttä siipikarjan lintuinfluenssatapauksiin tutkitaan. Joidenkin tietolähteiden mukaan 14 kyseisten tilojen työntekijää olisi sairaalahoidossa.

Venäjä on aiemmin tänä vuonna raportoinut OIE:lle lintuinfluenssatapauksista mm. Etelä-Venäjällä. Helmikuun lopussa kirjatun virallisen raportin mukaan siellä on todettu mm. H5-tyypin lintuinfluenssatartunnat yksiköissä, joiden lintumäärät ovat n. 650 000 (Kharablinsky; ei mainintaa lajista) ja n. 161 000 (Krasnosulinsky; kalkkunoita).

© ETT ry