Metsästystrofeiden tuonti ja ASF-riski

04.04.2014

Metsästysmatkailu ja varsinkin saaliin tuominen Suomeen on yksi mahdollinen väylä sikaruttovirusten - niin afrikkalaisen kuin klassisenkin sikaruton aiheuttajien - kulkeutumiselle Suomeen.

Tautia aiheuttavat virukset leviää mm. sairastuneen (villi)sian eritteiden (sylki, virtsa, lanta) kautta, erityisesti veren ja teurasjätteen tai raadon osien mukana.

Villisikajahdissa apuna käytetään myös koiria. Koira itse ja sen varusteet, kuten veriset liivit, tutkapannat ja koirille tarkoitetut ruhon osat voivat toimia viruksen kuljettajina. Koiria ei koskaan villisikajahdin jälkeen saa päästää kontaktiin suomalaisten sikojen kanssa. Koira on hyvä pestä matkalta palattua. Puhdistettujen varusteiden desinfiointi taas on helpoin tehdä pitämällä niitä kuivassa kuumassa saunassa.

Metsästystrofeiden tuontia rajoitettu

Evira on tällä viikolla tiedottanut tuojille, huolitsijoille, sidosryhmille, Tullille sekä läänin- ja kunnaneläinlääkäreille metsästystrofeiden tuonnin rajoittamisesta Venäjältä, Valko-Venäjältä ja Ukrainasta afrikkalaisen sikaruton (ASF) esiintymiseen liittyen.

Eviran tiedote metsästystrofeiden tuonnin rajoittamisesta

© ETT ry