Matalapatogeeniset lintuinfluenssat kiusaavat Eurooppaa

06.06.2013

Matalapatogeenisia lintuinfluenssavirus H7-tyypin tartuntoja on viimeisten viikkojen aikana todettu ympäri Eurooppaa. Koska kyseessä matalapatogeenisuudesta huolimatta on H7-tyyppi, tartunnan saanut siipikarja joudutaan lopettamaan ja tartuntatilan ympärille muodostetaan suojavyöhyke, jolle jäävät siipikarjayksiköt tutkitaan.

Tanskassa (Viborg) löytyi kuun vaihteessa heinäsorsilta H7-tyypin lintuinfluenssa tilalta, jolla pidetään sekä sorsia että fasaaneja. Vain sorsat jouduttiin lopettamaan, koska lintuja pidettiin erillään, eikä fasaaneissa todettu tartuntaa. Edellisen kerran vastaavaa virusta löydettiin Tanskassa vuodenvaihteen tienoilla joulukuulla ammutuista sorsista.

Hollannista on jälleen raportoitu H7N1-tyypin virustartunta. Tilan 10750 luomukanasta noin puolet oli sairastunut.

Samaa H7N1-tyypin virusta on raportoitu Espanjan pohjoisosista, missä n. 12000 emokanaa oli saanut tartunnan toukokuun puolivälissä.

Saksassa on löytynyt H7N7-tyypin lintuinfluenssaa samalta alueelta kuin aikaisemmin keväällä, jolloin kyseessä oli H5N1-tyypin virus. Viimeisimpänä on jouduttu lopettamaan yhden tilan  34500 munintakanaa ja yhteensä kymmeniä tuhansia kalkkunoita useammalla eri tilalla (Vechta, Osnabrück, Emsland). 

© ETT ry