Matalapatogeeninen lintuinfluenssa leviää Keski-Euroopassa

27.06.2011

Saksasta ja Hollannista on raportoitu viimeisen kuukauden aikana matalapatogeenisen lintuinfluenssavirus H7N7:n aiheuttamia tapauksia siipikarjatiloilla. Koska kyseessä on H7-tyypin influenssavirus, on se matalapatogeenisuudestaan huolimatta vastustettava ja aiheuttaa tartunnan saaneen siipikarjayksikön kaikkien lintujen lopettamisen.

Ensimmäinen tapaus raportoitiin Saksasta Nordrhein-Westfalenin alueelta toukokuun lopulla. Samalta alueelta on löytynyt seitsemän muuta tartunnan saanutta siipikarjatilaa. Viime viikolla tartunta todettiin myös kahdella edellisten tapausten kontaktitilalla Bayerin ja Baden-Württembergin alueelta. Yhteensä näiltä kymmeneltä tilalta on lopetettu yli 80 000 lintua tartunnan vuoksi.

Saman tyypin lintuinfluenssatartunta on nyt löytynyt myös hollantilaiselta munantuotantotilalta, jonka kanoilla on ulkoilumahdollisuus (free range). Edellinen tapaus löytyi Hollannissa eri alueelta maaliskuulla 2011.

Lintuinfluenssa H7N7 aiheutti Hollannissa vuonna 2003 laajan epidemian. Tuolloin tartunta levisi 255:lle siipikarjatilalle, ja sen vuoksi lopetettiin yhteensä noin 30 miljoonaa lintua 

© ETT ry