Märehtijöiden sinikielitauti levisi Saksaan

17.12.2018

Bluetongue virustyyppi 8:n aiheuttama sinikielitautitartunta on löytynyt Saksasta, Baden-Württembergin alueelta läheltä Ranskan rajaa. Kyseisellä tilalla on 91 nautaa, joista kaksi oli saanut tartunnan.

Bluetongue tyyppi 8 (BT8) on polttiaisten levittämä virustartunta, joka on virallisesti vastustettava eläintauti. Vakavimmat oireet tartunta aiheuttaa yleensä lampailla, mutta naudat saattavat olla oireettomia. Joillakin lampailla kieli voi taudin loppuvaiheessa turvota ja muuttua sinertäväksi verenkiertohäiriön vuoksi, mistä johtuu nimi sinikielitauti.

BT8-tartunta todettiin ensimmäisen kerran Keski-Euroopassa vuonna 2006, ja se levisi voimakkaasti vuosina 2007-2009 aina Etelä-Ruotsia ja Isoa-Britanniaa myöten. Useissa Euroopan maissa käynnistetyn rokotusohjelman avulla tartunta saatiin laantumaan. Vuonna 2015 se kuitenkin alkoi uudelleen ilmetä Ranskassa (2018: yli 600 tapausta), mistä se pääsi leviämään Sveitsiin (2018: yli 130 tapausta) ja nyt myös Saksaan verta imevien polttiaisten välityksellä. Talvella tartuntariski on pienimmillään polttiaisvapaan kauden aikana. Leudot talvet saattavat kuitenkin lisätä tartuntariskiä myös talvikuukausina.

Bluetongue on märehtijöiden tauti, eikä se tartu ihmiseen.

Bluetonguen eri virustyyppien aiheuttamat rajoitusalueet Euroopassa (EU)

Bluetongue-tilanne Ranskassa 2018

Bluetongue-tilanne Sveitsissä 2018

© ETT ry