Lintuinfluenssavirusta kantavia tukkasotkia myös Turun saaristossa

05.12.2016

Lintuinfluenssa H5N8 Nauvossa

Korkeapatogeenista lintuinfluenssavirus H5N8 -tartuntaa kantavia ja tautiin kuolleita tukkasotkia on löydetty marraskuussa myös Turun saaristosta Nauvon alueelta.

Katso Eviran tiedote

Lintuinfluenssatilanne Suomessa 2.12.2016

Siipikarjallekin riski konkreettinen

Siipikarjan suojaaminen tartunnalta on nyt tärkeää, koska lintuinfluenssavirus säilyy hyvin kylmässä esim. luonnonvaraisten lintujen ulosteissa. Luonnonvaraisista linnuista juuri tukkasotkia, lokkeja ja joutsenia on viime viikkoina löydetty kuolleina ympäri Eurooppaa.

Suomessa siipikarja on pidettävä sisätiloissa 1.12.2016 alkaen.

Euroopassa tapauksia ankankasvatuksessa

Viime päivinä uusia siipikarjan lintuinfluenssa H5N8 -tapauksia on Euroopassa todettu mm. ankkakasvattamoissa Hollannissa ja Ranskassa.

Saksassa 16 siipikarjatilaksi luokiteltua yksikköä on saanut tartunnan:

  • Broileriemotila Grumby
  • Kalkkunakasvattamo Cloppenburg
  • 10 pientä siipikarjatilaa, joilla on ollut eri lintulajeja
  • 4 eläintarhaa

 

Hollannissa Biddinhuizenin alueella kolme ankkoja pitävää tilaa on saanut tartunnan. Yhdellä oli yhteensä 190 000 ankkaa kolmessa eri pitopaikassa, kun taas toisten tilojen ankkamäärä oli 8500 kullakin.

Ranskassa oli todettu lisääntynyttä kuolleisuutta 25.11. alkaen ankkoja ankanmaksantuotantoon pitävällä tilalla, jonka linnut olivat ulkona. Yli 5000:sta linnusta n. 2000 kuoli, ja loput hävitettiin lintuinfluenssatartunnan selvittyä. Myös lähellä sijainneen toisen siipikarjatilan linnut lopetettiin ennaltaehkäisevästi.

 

© ETT ry