Lintuinfluenssatilanne vakava eri puolilla maailmaa

14.04.2015

Lintuinfluenssavirukset ovat aiheuttaneet viime viikkoina ongelmia eri puolilla maailmaa niin korkea- kuin matalapatogeenistenkin kantojen muodossa.

Amerikassa useita virustyyppejä

USA:ssa ja Kanadassa vakavimpia ongelmia siipikarjatuotannolle on aiheuttanut H5N2-tyypin korkeapatogeeninen lintuinfluenssavirus, jonka on raportoitu löytyneen ainakin 15 kalkkunatilalta USA:ssa ja yhdeltä Kanadassa. Lisäksi saman tyypin virus on diagnosoitu lukuisista kuolleena löydetyistä luonnonvaraisista linnuista. Virallisten tietojen mukaan USA:ssa tartunnan vuoksi on tähän mennessä kuollut tai lopetettu yli puoli miljoonaa lintua.

Myös H5N1-tyypin korkeapatogeenista lintuinfluenssaviruksesta on useita havaintoja luonnonvaraisissa linnuissa USA:ssa ja yhdellä pienellä ei-kaupallisella siipikarjatilalla Kanadassa.

Meksikossa taas on todettu jo lähes 70 tapausta H7N3-tyypin korkeapatogeenista lintuinfluenssatartuntaa. Tapauksiin liittyvistä n. 7,8 miljoonasta linnusta on kuollut n. 550 000, ja tartunnan vuoksi on tähän mennessä hävitetty yhteensä n. 6,9 miljoonaa lintua. 5,5 miljoonaa munintakanaa ja niiden emoa on rokotettu.

Euroopassa H5N8 laajalle levinnyt

Euroopassa jo viime vuoden puolella alkanut H5N8-tyypin korkeapatogeeninen lintuinfluenssa (2014 Saksa, Hollanti, Englanti, Italia) on ilmennyt yksittäisinä tapauksina Saksassa ja Unkarissa myös tämän vuoden puolella.Ruotsissa todettiin H5N8-tyypin tartunta kyhmyjoutsenilla, jotka löydettiin kuolleina Tukholmasta maaliskuulla. Joutsenilla oli myös lyijymyrkytys, mikä oli niiden todennäköisin kuolinsyy.

H5N1-tyypin korkeapatogeenista lintuinfluenssaa on todettu Bulgariassa ja Romaniassa luonnonvaraisilla linnuilla, lähinnä pelikaaneilla.

Lisäksi Euroopassa on jouduttu lopettamaan siipikarjaa matalapatogeenisten H7-tyypin lintuinluenssatartuntojen vuoksi Englannissa, Hollannissa ja Saksassa.

Kanadassa kehitetty pikatesti lintuinfluenssan tunnistamiseen

World Poultry raportoi tällä viikolla Kanadan Guelphin yliopiston tutkijoiden kehittäneen yksinkertaisen värinvaihtoreaktioon perustuvan pikatestin lintuinfluenssatartunnan havaitsemiseen kanojen verinäytteistä.

© ETT ry