Lintuinfluenssa leviää Keski-Euroopassa

18.12.2015

Euroopassa on viime viikkoina ilmennyt useiden eri lintuinfluenssavirusten aiheuttamia tartuntoja. Ranskassa on marraskuun puolivälissä todetun ensimmäisen H5N1-tyypin korkeapatogeenisen lintunifluenssatapauksen (HPAI) jälkeen löydetty korkeapatogeenisia H5N1-, H5N2- ja H5N9-tyypin virustartuntoja ainakin 17 eri tilalta Etelä-Ranskasta (Landes, Dordogne, Haute-Vienne and Pyrénées-Atlantiques).Lisäksi Etelä-Ranskasta on raportoitu matalapatogeenisen H5N3-tyypin tartunta ainakin kolmelta eri tilalta.

Ranskassa tartuntoja "sekatiloilla"

Ensimmäinen H5N1-tartunta todettiin Périgueuxin lähellä. H5N1-positiivisia tiloja on nyt alueella kuusi, ja niillä lintuja yhteensä yli 16000. Tiloilla on esiintynyt kohonnutta kuolleisuutta, ja tartunnan varmistumisen jälkeen loput linnut on lopetettu. Tiloilla on ollut ankkoja, hanhia, munintakanoja, broilereita ym. siipikarjaa.

H5N2-tyypin tartunta on varmistunut samoilla seuduilla kuin H5N1 sekä näistä tapauksista etelään kuudella eri tilalla, joilla niinikään on yhteensä noin 16000 lintua.

H5N9-tyypin virus on aiheuttanut tartunnan samoilla seuduilla Etelä-Ranskassa viidellä eri tilalla, joilla on yhteensä yli 47000 lintua. Näistä kahdella suurimmalla tilalla on molemmilla ollut yli 20000 lintua; sekä helmikanoja, broilereita, salvukukkoja että ankkoja.

Ainakin 15 EU:n ulkopuolista maata on kieltänyt siipikarjan ja -tuotteiden tuonnin Ranskasta. H5N1-tyypin viruksen tutkimukset ovat osoittaneet sen poikkeavan Aasiassa todetusta vastaavan tyypin viruksesta siten, ettei eurooppalainen virus olisi ihmiselle tartuntaa aiheuttava.

Myös Saksassa taas tapauksia

Saksan kaakkoisosassa Rodingenissa (Landkreis Cham) lähellä Tsekin rajaa on lopetettu luomusiipikarjayksikön kaikki linnut matalapatogeenisen H5N2-lintuinfluenssatartunnan vuoksi. Tilalla oli 9500 munintakanaa, 2000 ankkaa, 100 kalkkunaa and 1500 free-range hanhea.

Saksa on ilmoittanut myös kahdesta vahvasta lintuinfluenssaepäilystä Pohjois-Saksan Niedersachsenin alueella (vielä varmistamatta). Cuxhavenin seudulla yhdellä sinisorsalla on tunnistettu H5N1-tyypin virus, ja Lüneburgin alueella ankkoja ja hanhia kasvattavan tilan kartoitusnäytteistä on löytynyt H5-tyypin vielä tarkemmin tyypittämätön virus.


© ETT ry