Liettualaiset metsästäjät raportoivat kuolleisuutta villisioilla

16.01.2014

 

Kuolleita villisikoja Liettuassa

International Society for Infectious Diseases (ProMED-mail) on 15.1. uutisoinut liettualaisten metsästäjien raportoineen kohonnutta kuolleisuutta villisioilla jo viime kesästä lähtien. Erään metsästäjän mukaan viime syksystä lähtien hänen alueellaan olisi löytynyt jo 40 kuollutta villisikaa.

Metsästäjät ovat epäilleet kyseessä olevan sikaruton (CSF) tai afrikkalaisen sikaruton (ASF) aiheuttama kuolleisuus.Tapauksia on havaittu ensin maan itäosissa lähellä Valko-Venäjän rajaa, mutta myöhemmin myös muilla alueilla.

Liettuan eläinlääkintöviranomaiset kuitenkin vakuuttavat maan olevan vapaa sekä sikarutosta että afrikkalaisesta sikarutosta. Heidän mukaansa näytteitä on otettu ilmoitetuista tapauksista, mutta laboratoriotutkimukset eivät ole antaneet tietoa kuolleisuuden aiheuttajasta.

 

Ukrainassa ASF, Valko-Venäjällä epäily

Ukraina raportoi viime viikolla Maailman Eläintautijärjestö OIE:lle maan itäosasta Ukrainan ja Venäjän rajajoesta löytyneellä villisialla todetun afrikkalaisen sikaruton.

Myös Valko-Venäjältä on uutisoitu afrikkalaisen sikaruton epäilystä, kun yksityistalouden kaksi sikaa oli kuollut epäilyttävin oirein. Tapausta ei ole vahvistettu.

Venäjä on juuri purkanut tilapäiset rajoituksensa, jotka koskivat sikojen ja niistä saatavien tuotteiden tuontia Valko-Venäjältä.

 

Venäjällä hiljaista

Venäjä on raportissaan nr. 110 Maailman Eläintautijärjestö OIE:lle ilmoittanut, ettei uusia ASF-tapauksia ole löydetty, ja että tapaus on loppuunkäsitelty ("The event is resolved. No more reports will be submitted.").

Joulukuussa The PigProgress uutisoi kuitenkin vielä ASF-tartunnan saaneista villisioista Volgogradin alueella. Saman uutisen mukaan vuonna 2013 Venäjältä oli raportoitu yhteensä 186 ASF-taudinpurkausta, kun niitä edellisvuonna 2012 oli 121.

Talviaikaan tartuntoja todetaan yleensä vähemmän.

© ETT ry