Italiassa lintuinfluenssa, Ruotsissa hylkeillä eri tyypin tartunta

19.12.2014

Italiassa on todettu H5N8-tyypin korkeapatogeenisen lintuinfluenssaviruksen aiheuttama taudinpurkaus kalkkunakasvattamossa Veneton alueella. Kasvattamossa oli n. 32 000 kalkkunaa, joista lähes 4 % kuoli. Loput linnut on hävitetty ja taudin saneeraustoimet käynnistetty.

Myös Saksan toinen lintuinfluenssatapaus Cloppenburgin kalkkunakasvattamossa on varmistettu saman virustyypin  - H5N8 - aiheuttamaksi.

Tähän mennessä H5N8-tyypin lintuinfluenssaa on Euroopassa todettu Saksassa, Hollannissa, Englannissa ja Italiassa.

Eri virus hyljekuolemien taustalla

Ruotsin eläinlääketieteellinen tutkimuslaitos SVA on raportoinut 440 hylkeen kuolleen maaliskuun 2014 jälkeen Ruotsin länsirannikolla. Tutkituista sadasta sairaasta ja terveestä hylkeestä 10 %:lla on todettu lintuinfluenssa H10N7 -tartunta.

Tartunnan arvioidaan tulleen luonnonvaraisten lintujen mukana, mutta tarttuneen sitten myös hylkeestä toiseen. Tutkijat ovat huolissaan lintuinfluenssaviruksen leviämisestä linnuista nisäkkäisiin. H10-tyypin lintuinfluenssavirusta ei ole koskaan aikaisemmin löydetty hylkeistä.

Maaseudun Tulevaisuuden mukaan Suomen merivesillä ei elä samoja kirjohylkeitä kuin Ruotsissa sarastuneet, vaan pelkästään halleja ja norppia.

© ETT ry