Israelin Newcastlen tauti -tilanne huolestuttava

08.03.2011

Israelissa Newcastlen tauti on levinnyt kymmenille siipikarjatiloille joulukuun puolivälistä 2010 lähtien. Yhteensä on raportoitu 31 taudinpurkausta, joissa mukana on ollut niin broileritiloja kuin munintakanaloitakin, sekä tuotanto- että harrastesiipikarjaa. Suurin osa tapauksista on ollut broilerikasvattamoissa, mutta myös 27 000 kpl 35 viikon ikäistä broileriemoa on jouduttu lopettamaan tartunnan vuoksi. Munintakanoja tartunnan saaneissa kanaloissa on ollut yli 160 000.

Yhteensä Newcastlen tauti -tiloilla on ollut yli 790 000 lintua, joista tähän mennessä n. 567 000 on lopetettu. Tautiin on kuollut yli 46 000 lintua.

Tartunnan epäillään levinneen esim. ihmisten ja työvälineiden välityksellä tilalta toiselle. Rokotukset Newcastlen tautia vastaan ovat Israelissa käytössä tartunnan leviämisen estämiseksi. Tapauksia on todettu eri puolilla maata (kartta).

Varsinkin siipikarjaväen on syytä huomioida Israelin akuutti Newcastlen tauti -tilanne maassa matkaillessaan. Kotiin palattua on ehdottomasti noudatettava 48 tunnin sääntöä ja käytävä saunassa ennen omaan siipikarjayksikköön menoa. Matkalla käytetyt vaatteet ja kengät puhdistetaan huolellisesti, ja desinfioidaan mahdollisuuksien mukaan (esim. n. 70-asteisessa saunassa).

© ETT ry