IB-uutisointi harhaanjohtavaa

12.04.2012

IB eli kanojen tarttuva keuhkoputkentulehdus on noussut tänään otsikoihin niin lehdistössä kuin muissakin medioissa aivan kuin kyseessä olisi uusi tauti kanaloissamme. Kyseinen tartunta on kuitenkin todettu Suomessa jo vuosi sitten, eikä mitään dramaattista uutta ole tämän taudin suhteen viime aikoina tapahtunut. Eri tyyppisten IB-virusten aiheuttamaa tartuntaa on viimeisen vuoden mittaan todettu sekä harrastekanaloissa että lihasiipikarja- ja munantuotantotiloilla. Tilojen tautisuojaukseen on annettu eri tahoilta ohjeistuksia tartunnan leviämisen estämiseksi, ja jalostukseen käytettäviä lintuja on suojattu rokotuksin IB:tä vastaan. Tilannetta seurataan, ja elinkeino tekee päätöksiä vastustustoimista esim. rokotusten laajentamisen muodossa tarvittaessa.

IB-oireiden vakavuus riippuu virustyypistä, viruksen taudinaiheutuskyvystä,
linnun iästä, jalosteesta, terveydestä, vastustuskyvystä, hoidosta ja olosuhteista (stressi). Tuotantokanaloissa meillä esiintynyt virustyyppi on aiheuttanut kanoille eriasteista muninnanlaskua (useimmiten n. 10 %) ja yleensä lieviä hengitystieoireita, kuten aivastelua, yskimistä ja silmävuotoa. Muninta on kuitenkin suurimmassa osassa tapauksista palautunut normaaliksi ja oireet hävinneet n. kahden viikon kuluessa.

Valitettavasti uutisointiin on päässyt pujahtamaan myös asiavirheitä. Esim. Savon Sanomat on kertonut, että IB-tartunnan saaneet kanat olisi lopetettava. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Kyseessä ei ole virallisesti vastustettava tauti, eikä se aiheuta mitään viranomaistoimenpiteitä, kuten lintujen lopetusta tai rajoittavia määräyksiä tartunnan saaneelle tilalle.

Suomessa on todettu kolmea eri IB-virustyyppiä viimeisen vuoden aikana, eikä läheskään kaikissa tapauksissa virusta ole saatu tunnistettua (mahdollista vain lyhyen aikaa akuuttien oireiden yhteydessä). Harrastekanaloista on saatu vain yksi viruseristys, ja kyseessä oli eri virustyyppi kuin tuotantokanaloissa. Myös ensimmäisen, Kaakkois-Suomen kanalassa todetun tapauksen aiheuttanut virus oli eri tyyppiä kuin kaikki muut Suomessa tunnistetut virukset. Näin ollen ei voida osoittaa IB-tartunnan siirtyneen esim. harraste- ja tuotantokanaloiden välillä.

Kaikkiin epäilyttäviin oireisiin, kuten muninnanlaskuun, hengitystieoireisiin tai rehun/vedenkulutuksen poikkeamiin, on välittömästi reagoitava, otettava yhteyttä eläinlääkäriin ja toimitettava lintuja tutkittavaksi Eviraan. Tätä edellyttää myös ns. lintuinfluenssa-asetus, jonka mukaan tuottaja on velvollinen ilmoittamaan eläinlääkärille esim. seuraavista oireista:

  • Rehun ja veden kulutuksen pieneneminen yli 20 prosentilla
  • Munantuotannon pieneneminen yli viidellä prosentilla yli kahden
    päivän ajaksi; tai
  • kuolleisuuden nousu yli kolmeen prosenttiin viikossa
© ETT ry