Hollannissa ja Saksassa tiloja rajoitusten alla laittomien antibioottilöydösten vuoksi

25.07.2014

Hollannissa 97 sikatilaa ja viisi vasikkakasvattamoa on saanut rajoittavat määräykset, koska eläimille epäillään syötetyn rehua, joka on sisältänyt eläinten lääkinnässä kiellettyä Furazolidonia. Vasikoista löytyi teurastuksessa  3-Aminio-2-Oxazolidinon (AOZ) -jäämiä, jotka ovat Furazolidonin hajoamistuotteita.

Utrechtin alueella toimivan rehualan toimijan, jonka epäillään toimittaneen laitonta raaka-ainetta 1.3.-5.6.2014 kolmelle eri rehuseosten valmistajalle, toimilupa on peruutettu ja rehut on vedetty takaisin.

Hollannissa arvioidaan, että kyseisten epäilyttävää rehua saaneiden tilojen lähes 600 vasikkaa ja noin 50 000 sikaa saatetaan joutua lopettamaan, koska niiden yksilökohtainen tutkiminen olisi liian työlästä.

Tutkimusten yhteydessä on käynyt ilmi, että myös 11 saksalaista tilaa on saanut epäilyttävää rehua. Selvitykset kyseistä rehua vastaanottaneista tiloista ovat edelleen kesken.

Furazolidon on antibiootti, jota käytetään ihmisillä esim. virtsatieinfektioiden hoitoon. Sen käyttö tuotantoeläimille on ollut Euroopassa kiellettyä jo n. 20 vuoden ajan.

© ETT ry