Harvinainen BVD-tyyppi II on tappanut nautoja Saksassa

11.03.2013

Saksasta on raportoitu harvinaisen BVD-virustyyppi II:n aiheuttamia sairastumisia kuudelta eri nautatilalta. Lähellä Hollannin rajaa sijaitsevien Viersenin ja Kleven kaupunkien alueella on kuollut useita nuoria nautoja ja lehmiä. Viidellä tiloista on vahvistettu akuutti BVD-tartunta. Aikaisemmin tilat olivat olleet vapaita BVD-oireista, eikä niillä ollut kroonisia viruserittäjiä (PI-eläimiä).

Saksassa - kuten muuallakin Euroopassa - BVD-tartunnat ovat useimmiten virustyyppi I:n aiheuttamia, ja suurin osa tapauksista on oireettomia. Kroonisia viruserittäjiä karsitaan tiloilta, mutta vasta-ainepositiiviset eläimet ovat yleisiä. BVD-virustyyppi II:n osuudeksi on arvioitu n. 6,5 % kaikista Saksan BVD-tartunnoista.

BVD-virustyyppi II on huomattavasti agressiivisempi ja aiheuttaa esim. lyhytaikaisen kuumeennousun, sierainvuotoa, ripulia ja yksittäistapauksissa myös verenvuototaipumusta. Eläinten puolustusjärjestelmä vaurioituu, ja myös muut tartunnat leviävät helposti niiden altistuttua BVD II:lle. Kasvavat naudat jäävät kehityksessä jälkeen, eivätkä kuolemantapauksetkaan ole harvinaisia. Esimerkiksi Saksassa kaikilla nyt tartunnan saaneilla tiloilla esiintyi myös luomisia ja kuolleena syntyneitä vasikoita. Akuutin tartunnan seurauksena herkässä tiineysvaiheessa olleet naudat tulevat todennäköisesti poikimaan viruserittäjävasikoita, jotka aiheuttavat taas tartuntariskin muille eläimille.

Tartunnan lähdettä Saksassa ei tunneta. Mahdollisina pidetään esim. ostoeläinten tai virusta sisältävän sperman mukana tullutta tartuntaa, eikä villimärehtijöidenkään mahdollista osuutta levittäjinä ole suljettu pois.

Saksassa BVD:n vastustamiseen käytetään yleisesti rokotuksia, mutta liittovaltiokohtaisia eradikaatio-ohjelmiakin on olemassa.

© ETT ry