Harrastesiipikarjatilalta Lounais-Suomessa löytynyt ILT-tartunta

14.02.2012

ILT harrastekanalassa

Lounais-Suomessa on todettu harrastesiipikarjatilan kanoilla kurkunpään ja henkitorven tulehdus ILT (Infectious Laryngotracheitis). Kanoilla oli todettu voimakkaita hengitystieoireita, ja niitä oli myös kuollut. Tutkimuksissa esiin oli tullut ILT:lle tyypillisiä löydöksiä sekä varmistettu vasta-ainelöydös, josta Evira tiedotti tänään.

Akuutisti oireilevassa parvessa ILT:lle tyypillistä on voimakas eritteen (lima, veri) muodostus ja eritys hengitysteistä. Eritettä näkyy usein kanojen nokassa ja höyhenpeitteessä. Hengenahdistus on voimakasta, ja kanat saattavat kuolla tukehtumalla.

Kaikissa tapauksissa ILT ei kuitenkaan oireile yhtä voimakkaasti, ja oireettomat tartunnan saaneet kanat ovatkin todennäköisimpiä tartunnanlevittäjiä. Harrastesiipikarjatilojen vilkas lintujen osto/myynti/vaihto altistaa tartunnan leviämiselle.

Valppaana tuotantosiipikarjatiloilla

Tuotantosiipikarjatiloille pätevät samat ohjeet kuin esim. IB:n ja muiden virustautien varalta:

Siipikarjan maahantuonnissa EU-määräykset eivät kata tauteja, joita ei virallisesti vastusteta. ETT:n tuontiohjeiden mukaan toimivassa ammattimaisessa siipikarjan maahantuonnissa tällaisten tartuntojen, kuten IB ja ILT, mahdollista leviämistä ennaltaehkäistään karanteeni- ja tutkimuskäytännöin. 

Tuotantosiipikarjatiloilla on ehdottomasti vältettävä kaikkea kontaktia harrastelintuihin, luonnonvaraisiin lintuihin ja muihin siipikarjatiloihin.

Kaikkiin epäilyttäviin oireisiin, kuten muninnanlaskuun, hengitystieoireisiin tai rehun/vedenkulutuksen poikkeamiin, on välittömästi reagoitava, otettava yhteyttä eläinlääkäriin ja toimitettava lintuja tutkittavaksi Eviraan. Tätä edellyttää myös ns. lintuinfluenssa-asetus, jonka mukaan tuottaja on velvollinen ilmoittamaan eläinlääkärille esim. seuraavista oireista:

  • Rehun ja veden kulutuksen pieneneminen yli 20 prosentilla
  • Munantuotannon pieneneminen yli viidellä prosentilla yli kahden
    päivän ajaksi; tai
  • kuolleisuuden nousu yli kolmeen prosenttiin viikossa

 

IB ja ILT eivät aiheuta tilalle rajoittavia määräyksiä, eikä lintuja määrätä lopetettavaksi. Näytteitä (verinäytteitä, kokonaisia kanoja, sivelynäytteitä peräsuolesta ja kitalaesta Eviran ohjeiden mukaan) on kuitenkin erittäin tärkeää saada tutkittavaksi, jotta tartunnan aiheuttava virus saadaan tunnistettua. Tätä tietoa tarvitaan mm. mahdollisten rokotusten suunnittelua varten.

Sidosryhmien, kuten rehuntoimittajien, raadonkeräilijöiden ja neuvojien on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta siirtyessään siipikarjatilalta toiselle. Virustautien leviäminen on mahdollista paitsi suoran lintujen välisen kontaktin myös välillisesti ihmisen, työ- ja kuljetusvälineiden kautta.

 

© ETT ry