Haaskaruokintaa harkiten

29.12.2016

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira suosittelee haaskaruokinnan lopettamista rannikolla maaliskuun loppuun asti lintuinfluenssan leviämisen ehkäisemiseksi. Merikotkat ja muut linnut voivat saada lintuinfluenssatartunnan haaskoilla ruokaillessaan ja levittää tautia eteenpäin.

Lue Eviran tiedote

ETT suosittelee, ettei haaskaruokintaa harjoiteta missään päin Suomea siipikarja- tai sikatilojen läheisyydessä vähintään 3 km, ja mieluummin 10 km säteellä. Tarttuvat taudit, kuten lintuinfluenssa tai afrikkalainen sikarutto, aiheuttavat myös luonnonvaraisista eläimistä löytyessään rajoitusvyöhykkeen perustamisen löytöpaikan ympärille. Tällaisella rajoitusvyöhykkeellä eläinten ja niiden tuotteiden siirtoa rajoitetaan, ja tuotantotiloille kohdistetaan toimenpiteinä mm. valvontaa ja näytteenottoa.

Käytännössä suosittelemme myös, että siipikarja- ja sikatuottajat olisivat itse aktiivisesti yhteydessä paikallisiin metsästysseuroihin tai tuntemiinsa luontokuvaajiin ja huolehtisivat siitä, ettei oman tilan läheisyydessä ole haaskaruokintaa.

© ETT ry