ETT muistuttaa matkailijoita suu- ja sorkkatautiriskistä

08.08.2014

Suu- ja sorkkatautia esiintyy tälläkin hetkellä useilla eri alueilla maailmassa. Matkailijoita muistutetaan siitä, että tartunta on yleinen esim. suomalaisten matkailijoiden suosimassa Turkissa. Tunisiassa suu- ja sorkkatauti on levinnyt viimeisten kolmen kuukauden aikana jo yli sadalle tilalle, ja nyt myös naapurimaasta Algeriasta on raportoitu ensimmäinen tapaus.

Varsinkin märehtijöiden kanssa työskentelevien kannattaa olla varovaisia matkaillessaan näihin maihin tai muille alueille, joilla suu- ja sorkkatautia esiintyy.

Suu- ja sorkkatauti on erittäin helposti leviävä eläintauti, joka tarttuu paitsi suoran kontaktin kautta, myös välillisesti esim. elintarvikkeiden, kuten maidon ja lihan, välityksellä. Ihmiselle tartunta on harmiton, mutta ihminen voi välillisesti levittää sitä muihin sorkkaeläimiin.

Turkkiin, Tunisiaan tai Algeriaan ym. tartunta-alueille matkaavien on syytä muistaa tautisuojautuminen matkalla ja matkalta palattua:

  • Ei kontaktia sorkkaeläimiin matkalla (naudat, lampaat, vuohet, puhvelit, siat)
  • Ei eläinperäisiä tuliaisia eikä elintarvikkeita mukaan kotimaahan
  • 72 tunnin sääntö palattaessa alueelta, jolla esiintyy suu- ja sorkkatautia (ei 72 tuntiin Suomessa navettaan tai sikalaan)
  • Saunominen, vaatteiden pesu, jalkineiden puhdistus ja desinfiointi matkalta palattua
© ETT ry