Etelä-Venäjältä löytyi sikaruttoisia raatoja metsästä

12.05.2011

Venäjän eläinlääkintöviranomaiset ovat raportoineet uuden tapauksen afrikkalaista sikaruttoa Kaukasukselta. Sokolovskoyen Settlementin alueella sijaitsevasta metsästä oli löydetty seitsemän eriasteisesti maatuneen 4-6 kk ikäisen sian raadot. Jäännösten tutkimuksissa löytyi afrikkalaista sikaruttoa aiheuttava virus.

Selvityksissä jäljet johtivat takapihasikalaan, jonka 33:sta siasta 27 oli kuollut, ja loput 6 oli lopetettu. Raadot oli yritetty hävittää polttamalla ja hautaamalla.

Asiantuntijat ovat arvioineet Kaukasuksella vuodesta 2008 esiintyneen afrikkalaisen sikaruton leviävän kohti länttä n. 260 km vuodessa. Tuore tapaus osoittaa, ettei taudin vastustus alueella ole helppoa. Ongelmana on mm. tautitapausten salailu, joka usein johtaa tartunnan edelleen leviämiseen esim. villisikojen välityksellä.

Pietarin (Leningradin), Murmanskin ja Arkhangelin alueelta löytyneet tapaukset osoittavat kuitenkin, että tartunnan leviäminen saattaa olla myös satunnaisempaa. Uusia taudinpurkauksia saattaa esiintyä myös Kaukasuksen ulkopuolella esim. eläinten siirtojen tai lihaa sisältävän ruokajätteen syöttämisen seurauksena.

© ETT ry