Erityistä valppautta tarvitaan nyt siipikarjatiloilla

22.04.2011

Suomessa löytyneet IB (kanojen tarttuva keuhkoputkentulehdus) -tapaukset vaativat nyt erityistä valppautta tuotantosiipikarjatiloilta. Tartunnan alkuperä ei ole selvillä, ja molemmat vahvistetut tapaukset sijaitsevat maantieteellisesti kaukana toisistaan. Molemmille munintakanoja (tilapakkaamo ja harrastekanala) koskeville tapauksille yhteistä on tiettävästi kanojen myynti ja kontaktit moniin harrastesiipikarjatiloihin (takapihakanaloihin).

ETT ry suosittelee tällä hetkellä tilojen välisen eläinkaupan välttämistä kaikkien kanojen osalta taudin leviämisen estämiseksi. Varmasti IB-negatiivisia kanoja voi ostaa vain siipikarjan terveystarkkailuun kuuluvilta tiloilta, joiden linnut on tutkittu IB:n varalta.

Tuotantosiipikarjatiloilla on nyt ehdottomasti vältettävä kaikkea kontaktia harrastelintuihin ja muihin siipikarjatiloihin. Kaikkiin epäilyttäviin oireisiin, kuten muninnanlaskuun, hengitystieoireisiin tai rehun/vedenkulutuksen poikkeamiin, on välittömästi reagoitava, otettava yhteyttä eläinlääkäriin ja toimitettava lintuja tutkittavaksi Eviraan. Ohje epäilytilannetta varten

Sidosryhmien, kuten rehuntoimittajien, raadonkeräilijöiden ja neuvojien on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta siirtyessään siipikarjatilalta toiselle. IB:tä aiheuttava virus on erittäin herkkä leviämään. Leviäminen on mahdollista paitsi suoran lintujen välisen kontaktin myös välillisesti ihmisen, työ- ja kuljetusvälineiden kautta.

Suomessa ei ole tällä hetkellä mahdollisuutta kattavaan suojarokotukseen IB-tartuntaa vastaan. Ennaltaehkäisy varmistamalla ja vielä entisestään tehostamalla tautisuojaustoimenpiteitä tilatasolla on tässä tilanteessa ainut mahdollinen suojautumiskeino.

© ETT ry