BVD-tyyppi II levisi Hollantiin

27.03.2013

Hollannissa (Gelderland) on sairastunut ja kuollut vasikoita kasvattamoissa, joille oli tullut eläimiä Saksasta, Nordrhein-Westfalenin alueelta. Yhden kasvattamon osalta oireiden ja kuolemantapausten syyksi on vahvistunut BVD tyyppi II -tartunta. Muiden kasvattamoiden tutkimukset ovat vielä kesken, mutta oirekuva on samanlainen kaikilla tiloilla. Saksassa kuudella lypsykarjatilalla todetusta vastaavasta tartunnasta raportoitiin aiemmin tässä kuussa.

Hollantilaiskasvattamossa oireet alkoivat kaksi viikkoa saksalaisvasikoiden tuonnin jälkeen. Osastossa, johon vasikoita oli tuotu, oli ensin lieviä hengitystieoireita ja kuumetta, minkä jälkeen alkoi voimakas ripuli. Osalla vasikoista esiintyi verenvuotoja. 90 % sairastuneista vasikoista kuoli 2-3 päivän sisällä oireiden alkamisesta. Alle 10 % on osoittanut toipumisen merkkejä, mutta niillä on esiintynyt sekundääritartuntoja (jälkitauteja).

Toisessa osastossa samalla tilalla olleet teuraskypsät naudat eivät ehtineet sairastua. Sen sijaan kolmannessa osastossa olevilla 15 viikon ikäisillä naudoilla on nyt todettu oireita, ja niiden kuolleisuus on nousussa.

© ETT ry