Bluetongue levisi Sveitsiin

06.11.2017

Sveitsi on raportoinut Maailman Eläintautijärjestö OIE:lle Bluentongue tyyppi 8 (sinikielitauti) -tartunnasta kahdella nautatilalla. Molemmat tilat sijaitsevat lähellä Ranskan rajaa. Toisella tilalla yksi 90 naudasta ja toisella yksi 58 naudasta oli saanut tartunnan, jota levittävät polttiaiset.

Ranskassa tartunta levinnyt hallitsemattomasti

Ranskassa on todettu yli 2800 taudinpurkausta 8-tyypin sinikielitartuntaa viimeisten kahden vuoden aikana.

Ranskan naapurimaissa on kampanjoitu aktiivisesti rokotusten puolesta. Rokotukset ovat kuitenkin vapaaehtoisia, toisin kuin monissa maissa noin kymmenkunta vuotta sitten, kun 8-tyypin virus ensimmäisen kerran levisi Keski-Eurooppaan. Tuolloin rokotukset olivat monissa maissa pakollisia, ja tartunta saatiin niiden avulla Euroopassa hallintaan. Pohjoisimmat tapaukset todettiin tuolloin Norjassa ja Ruotsissa, mutta Suomi säästyi tartunnalta.

Tuontieläinten mukana Brittein saarille

Bluetongue 8 -tartunnan on tänä syksynä todettu levinneen tuontinautojen mukana myös Brittein saarille. Yhteensä 32 nautaa oli tuotu samasta keräilykeskuksesta Ranskasta neljälle eri tilalle Englannissa ja Skotlannissa: Defran raportti. Britannian tuontivalvonnan ansiosta tartunta on kuitenkin havaittu ajoissa ja sen edelleen leviäminen saatu estettyä.

© ETT ry