Bluetongue leviää Ranskassa huolestuttavasti

02.12.2015

Ranskassa Bluetongue virustyyppi 8:n aiheuttamia tapauksia löytyy jatkuvasti lisää. Tähän mennessä on raportoitu jo 105 taudinpurkausta viimeisten kolmen kuukauden aikana.

Yhteensä tartunnan saaneilla tiloilla on ollut noin 20 000 märehtijää (n. 19000 nautaa, loput lampaita ja vuohia). Sairastuneiden määrä on 185. Taudin aiheuttamia kuolemantapauksia ei ole raportoitu.

 

Bluetongue eli sinikielitauti on polttiaisten levittämä virustauti, joka aiheuttaa märehtijöille kuumeisia limakalvotulehduksia (suun alue, sieraimet, sorkat). Naudoilla Bluetongue-tartunta on usein lähes oireeton. Ne toimivat kuitenkin taudin kantajina ja voivat levittää sitä polttiaisten välityksellä edelleen. Serotyyppi 8 on kuitenkin aiheuttanut poikkeuksellisen paljon kliinisiä oireita myös naudoilla; lähinnä kuumetta, pään alueen limakalvohaavaumia, ihotulehdusta utareissa ja sorkkien rajassa sekä ontumista.

Bluetongue-viruksen muita tyyppejä esiintyy Euroopassa jatkuvasti, mm.  BT1 ja BT4 eteläisen ja itäisen Euroopan alueilla (Italia, Kreikka, Romania, Unkari jne.).

© ETT ry