Bluetongue leviää Etelä-Euroopassa

08.08.2014

Bluetongue-virustyyppi 1 ja 4:n (BT1, BT4) aiheuttama infektio on luokiteltu osassa Etelä-Eurooppaa endeemiseksi, esim. Espanjassa ja Portugalissa. Myös Italian eri alueilla esiintyy eri virustyyppien aiheuttamia infektioita märehtijöillä.

Kreikassa BT4-tartuntaa on esiintynyt useamman vuoden ajan. Tämän vuoden toukokuun lopun jälkeen sieltä on raportoitu jo yli 270 taudinpurkausta eri puolilta maata. Nyt tartunta on löydetty myös Bulgariasta, missä virus on aiheuttanut viimeisen kuukauden aikana jo yli 140 taudinpurkausta naudoilla, lampailla ja vuohilla.

Bluetongue eli sinikielitauti on polttiaisten (Culicoides) levittämä virustauti, joka kuuluu Maailman eläintautijärjestö OIE:n listaamiin helposti leviäviin eläintauteihin. Bluetongue aiheuttaa lähinnä lampailla kuumeisen limakalvotulehduksen. Taudille tyypillisiä ovat esim. suun ja sierainten alueen haavaumat ja turvotus, sekä osalla eläimistä kielen sinerrys. Tavallisia oireita ovat myös sorkan alueen tulehdusten aiheuttama ontuminen sekä luomiset. Naudoilla oireet ovat usein lievempiä.

Vuonna 2006 Eurooppaan levisi BT8-tyypin tartunta, joka aiheutti laajalla alueella märehtijöiden sairastumisia ja huomattavia kaupan rajoituksia. Massiivisen rokotuskampanjan avulla tartunta saatiin kuriin.

EU:n alueella esiintyviä Bluetongue-tartuntoja (EU-komissio):

© ETT ry