Alpakoiden ja laamojen tuberkuloositilanne huolestuttava

20.07.2012

Isossa-Britanniassa tartunta todettu 60 tilalla
Isossa-Britanniassa naudoilla ja mäyrillä yleinen nautatuberkuloosi on osoittautunut huolestuttavan yleiseksi myös saarivaltion alpakoilla ja laamoilla. Jo 60 tilan kamelieläimillä on todettu tuberkuloositartunta. Alueellisesti huolestuttavin tilanne on Lounais- ja Länsi-Englannissa. Melkoisen kohun on herättänyt myös ensimmäinen alpakankasvattajan tuberkuloositartunta tänä kesänä. Nautatuberkuloosi on zoonoosi, ja se voi aiheuttaa ihmiselle vakavan sairastumisen (esim. keuhkokuume).

Ongelmana tuberkuloosiriskin tunnistamisessa on ollut se, ettei naudoille kehitetty ihotesti ole välttämättä paljastanut kamelieläinten tartuntaa, eikä muuta diagnostiikkaa ole ollut käytettävissä. Ihotestillä negatiivisin tuloksin tutkituissakin eläimissä on niiden kuoltua saaetttu löytää tuberkuloosiin viittavia muutoksia, ja diagnoosi on varmistunut vasta elinnäytteitä tutkimalla.

Myös Ruotsissa nyt tartuntaepäily
Tutkimusmenetelmien kehittymisen myötä ongelman laajuus tulee entistä selvemmin esiin: Ruotsissa on  nyt tutkittu Isosta-Britanniasta tuotuja alpakoita uusin menetelmin, ja kahdella alpakalla viidestä onkin todettu tautiepäily. Nämä kaksi eläintä on lopetettu. Lisätietoa SVA/Ruotsi: http://www.sva.se/sv/Mer-om-SVA1/Pressrum/Nyheter-fran-SVA/alpacka/

Tuontieläimet ovat aina riski
Isosta-Britanniasta on viety alpakoita ja laamoja useisiin Euroopan maihin, mm. Ruotsiin ja Suomeen. Ruotsissa on jo tehty päätös ottaa jatkossa uudet menetelmät käyttöön tuontialpakoiden tuberkuloositilanteen tutkimisessa.

Suomessa ETT tulee jatkossa ohjeistamaan kamelieläinten tuontia huomioiden uusien tutkimusmenetelmien antaman mahdollisuuden parempaan riskinhallintaan. Tähänkin asti kamelieläimet on tullut testata tuberkuloosin varalta ennen maahantuontia viranomaisohjeiden mukaisesti. Kamelieläimiä koskee myös MMM:n asetuksen 1002/2010 vaatimus eläinten pitämisestä määränpääpaikassa, kunnes vaaditut tuberkuloositutkimukset on tehty.

 

© ETT ry