Ajankohtaista ASF-tilanteesta

18.09.2018

Afrikkalainen sikarutto ASF Belgiassa

Belgia on raportoinut viidennen ASF-villisikatapauksen maan kaakkoisosassa, Limburgin alueella, lähellä Luxemburgin ja Ranskan rajaa. EU:n eläintautiasiantuntijat ovat arvioineet, että alueelta saatetaan löytää lähiaikoina jopa 400-500 kuollutta villisikaa. 

Belgia on julistanut 63.000 hehtaarin alueelle metsästys-, metsätyö- ja liikkumiskiellon. Kiellon tarkoituksena on estää sekä tartunnan saaneiden villisikojen liikkuminen uusille alueille (metsästyksen tai metsätöiden seurauksena) että viruksen leviäminen esim. ajoneuvojen välityksellä.

Kieltoalue ulottuu 14 kunnan alueelle, ja siellä sijaitsee 60 sikalaa. Toistaiseksi myös kaikki maatalouden liikenne on alueella kielletty, ja vain eläintautiasiantuntijoilla ja turvallisuusjoukoilla on pääsy alueelle.

Mahdollisista toimista tartunta-alueen eristämiseksi tai aitaamiseksi neuvotellaan tänään Belgian, Ranskan ja Luxemburgin maa- ja metsätalousministereiden ja eläinlääkintöasiantuntijoiden kesken.

ASF Belgiassa, kuva: PigProgress

 

ASF leviää edelleen Kiinan sikaloissa

Kiinassa on todettu ASF-tartunta jo 21 sikalassa ja yhdessä teurastamossa. Villisioista taas tartuntaa ei ole raportoitu. Viimeisimmät tautitapaukset ilmenivät uudella alueella, Sisä-Mongoliassa.


Afrikkalaista sikaruttoa on löydetty Kiinan sikaloista eri puolilta maata elokuun lopulta alkaen. Kuva: PigProgress


Venäjällä taas isojakin ASF-tapauksia

Lantbruksavisen.dk on eilen uutisoinut Kaliningradin alueella teurastetun 128.000 sikaa, kun ASF todettiin Russian Baltic Pork Invest Groupin (RBPI Group) omistamassa "Pravdinsk Pig Production" -tuotantoyksikössä heinäkuussa 2018. Kyseessä on norjalainen yritys, jossa osaomistajana on thaimaalainen CP Foods. Yritys on yksi Venäjän suurimpia sianlihan tuottajia. Yrityksen Kaliningradin tuotantoa käynnistellään vähitellen uudestaan sitten, kun sikalan bioturvallisuuden parantamiseen tähtääviä toimia on ensin suunniteltu yhdessä eläinlääkintöasiantuntijoiden kanssa.

Lue RBPI:n tiedote 14.9.2018

Uusia villisikatapauksia Leningradin alueella, vain muutaman sadan kilometrin päässä Suomen rajasta, on todettu viimeksi syyskuun puolivälissä. 

© ETT ry