Aidoin afrikkalaista sikaruttoa vastaan

09.08.2013

Liettuan, Latvian, Viron ja Puolan eläinlääkintöviranomaiset ovat kokouksessaan suunnitelleet aidan rakentamista rajoilleen Venäjää ja Valkovenäjää vastaan, kertoo The Baltic Times

Aita estämään villisikojen kulkua

Aidan tarkoituksena olisi estää afrikkalaisen sikaruton leviäminen venäläisten ja valkovenäläisten villisikojen mukana EU-alueelle. Latvialla on myös ongelmana klassinen sikarutto, jota on viime aikoina löydetty useista villisioista maan itäosista läheltä Venäjän rajaa.

Maat toivovat voivansa toteuttaa kalliin rakennushankkeen EU:n rahoituksen turvin. Lisäksi valtioilta haetaan tukea koirien hankkimiseksi helpottamaan tullin valvontaa, jotta laiton lihantuonti Venäjältä ja Valkovenäjältä saataisiin estettyä.

Maiden itärajoille on myös ehdotettu perustettavan suojavyöhykkeitä, joilla sikojen pito olisi kiellettyä. Liettua on esittänyt 10 km sikavapaata suojavyöhykettä rajoille, mutta Latviassa tähän suhtaudutaan epäröiden. Klassisen sikaruton vastustus maassa on osoittanut, ettei kieltoja noudateta, vaan sikoja kasvatetaan kieltoalueella kertomatta siitä viranomaisille.

Afrikkalainen sikarutto levinnyt laajalle

Venäjällä on tänä vuonna todettu afrikkalaista sikaruttoa 14 eri alueella villisioissa ja tuotantosikaloissa: Pohjoisossetia-Alania, Voronezh, Rostov, Volgograd, Tver, Tambov, Saratov, Belgorod, Smolensk, Moskova, Pskov, Yaroslavl, Tula ja Krasnodar.

Elokuulla uusia tapauksia on todettu mm. Moskovan läheisyydessä.

Heinäkuun lopulla Venäjällä todettiin afrikkalaista sikaruttoa vain n. 100 km etäisyydellä Latvian rajasta. Maassa on tiukennettu ennaltaehkäiseviä toimia ennestään tartunnan leviämisen estämiseksi, mm. Venäjältä tulevien matkailijoiden matkatavaroita kontrolloimalla.

Kesäkuussa afrikkalaista sikaruttoa raportoitiin löytyneen Valkovenäjältä vain n. 40 km päästä Liettuan rajasta. Tuolloin EU-komissio määräsi kontrollitoimista kaikilla EU:n raja-asemilla Venäjän ja Valkovenäjän rajoilla.

Rajuja torjuntatoimia epäillään

PigProgress uutisoi tällä viikolla, että Venäjällä olisi poltettu eläviä sikoja afrikkalaisen sikaruton torjumiseksi. Tästä on todisteena valokuvia ja videoita. Eläinsuojelujärjestö Compassion in World Farming on vedonnut Maailman Eläintautijärjestö OIE:en sikojen kärsimyksen lopettamiseksi.

© ETT ry